Globe

Šopek zvončkov vas lahko stane tudi 10.000 evrov

P.K.
19. 2. 2019, 06.50
Posodobljeno: 19. 2. 2019, 09.41
Deli članek:

Če vas pri nabiranju nekaterih spomladanskih cvetlic zasačijo inšpektorji, vas lahko srečanje z njimi močno udari po žepu.

Profimedia
Samo toliko kot jih lahko držite med palcem in kazalcem jih lahko naberete.

Narava se ob prvih toplejših dnevih hitro prebuja in tako so iz zemlje že pokukali prvi znanilci novega letnega časa. Med drugim tudi zvončki, ki so trajnice iz družine narcisovk.

Če bi torej svoj dom radi okrasili s šopkom belih zvončkov, je te dni pravi čas za njihovo nabiranje, a pozor: poleg navadnega malega zvončka, ki lahko sicer na plan pokuka že decembra, se spomladi razveselimo tudi njegovega sorodnika velikega zvončka, ki pa je zavarovana rastlinska vrsta in je ne smemo nabirati. No, vsaj ne v večjih količinah.

Profimedia
Veliki zvonček ali kronica je zavarovana rastlinska vrsta in je ne smemo nabrati več kot en šopek na dan.

Zakaj pa ne …

Pri navadnih zvončkih ni prepovedi nabiranja za nadzemne dele rastline, razen semen oziroma plodov, medtem ko je pri velikem zvončku, na Vipavskem ga imenujejo tudi kronica, gozdni zvonček ali zlati zvonček, na Cerkljanskem pa ceplen, nekoliko drugače. Ker je tako redek, spada med zavarovane rastlinske vrste, pri katerih je po zakonu o ohranjanju narave dovoljeno le trganje nadzemnih delov za osebne namene.

Velja torej uredba, da jih je dovoljeno nabirati le za osebne namene, kar pomeni, daj jih lahko naberemo za en šopek: na dan natrgamo le toliko stebel s cvetovi, da jih še lahko držimo v eni roki med palcem in kazalcem. Ker so zavarovane, je treba biti preudaren tudi pri nabiranju naslednjih vrst: bodeče in širokolistne lobodike, navadnega pasjega zoba, zimzelenega gornika in arnike.

Wikipedia
Na seznam zavarovanih rastlin sodi tudi širokolistna lobodika.

Denarne kazni

Če tega ne bomo upoštevali in bomo med nabiranjem srečali inšpektorja, nas ta lahko oglobi. Za prevelik izplen bomo kaznovani z denarno kaznijo, ki za fizične osebe znaša od 100 do 300 evrov. Če pa te cvetlice nabere pravna oseba oziroma samostojni podjetnik, je globa vrtoglava – lahko tudi deset tisoč evrov.

Na ljubljanski tržnici smo minulo soboto preverjali, koliko ponudnikov prodaja kronice, vendar ni bilo niti enega trgovca, ki bi ponujal to zavarovano vrsto. Vsi so prodajali le šopke navadnih zvončkov, ki niso zavarovani, in cena je bila od dveh do pet evrov.