Grožnje Maduru

Melania kot pričevalka socializma in blagoslova svobode

G.G./STA
19. 2. 2019, 07.03
Posodobljeno: 19. 2. 2019, 07.06
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru o Venezueli pred venezuelskimi in kubanskimi izseljenci v Miamiju izrekel podporo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju. Pred njim je nastopila njegova žena Melania.

Profimedia
Melania je nastopila pred Donaldom.

Ameriški mediji so njen nastop pospremili s komentarjem, da se je rodila v "komunistični" Sloveniji, sama pa je poudarila, da ve, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.

Trump je venezuelskim generalom sporočil, da tvegajo svojo prihodnost in življenja, ker ne bodo našli zavetišča in izhoda, ampak bodo izgubili vse. Po drugi strani ameriški predsednik pravi, da si želi mirne tranzicije oblasti, vendar pušča odprte vse opcije, kar pomeni tudi vojaško.

Jug Floride je poln kubanskih priseljencev, tam pa živi tudi okrog 100.000 priseljencev iz Venezuele oziroma njihovih potomcev. "Socializem je popolnoma razdejal Venezuelo, kjer niti največje rezerve nafte na svetu niso dovolj za prižgano luč. To se nam ne bo nikoli zgodilo. Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino," je dejal Trump z mislijo tudi na naraščanje zahtev po večji enakopravnosti znotraj ameriške družbe.

Demokratski politiki Floride sicer opozarjajo, da Trump glede Venezuele poje eno, pleše pa drugo pesem. Predsednica demokratov Floride Terrie Rizzo je spomnila, da Trumpova vlada na primer redno zapira in izganja venezuelske prosilce za azil, ki bežijo pred lakoto in režimom, ki ga želi Trump odstraniti.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je Trumpov govor hitro zavrnil in sporočil, da je ameriški predsednik v Miamiju zvenel kot nacist. Na državni televiziji je zavrnil Trumpovo izdajanje ukazov venezuelski vojski. "Kdo je vrhovni poveljnik naših oboroženi sil? Donald Trump iz Miamija? Mislijo, da si lastijo Venezuelo," je med drugim povedal Maduro.