Pomoč dečku

Napotitev rešilca se po navadi ne zavrne

P.K.
18. 2. 2019, 20.50
Deli članek:

Kakšni so odzivi na dogodek pred kratkim, ko je morala družina za prevoz bolnega otroka poskrbeti sama, ker reševalno vozilo zaradi slabih voznih razmer ni prišlo ponj.

STA
Cesta je bila poledenela in zato prenevarna za vožnjo reševalnega vozila.

Glede situacije, ki se je staršem zdela nezaslišana, so se odzvali na ministrstvu za zdravje in dejali, da se napotitev reševalnega vozila praviloma ne zavrne, če gre za upravičene potrebe. V tem primeru pa da je šlo za posebne okoliščine.

Spomnimo, kaj se je zgodilo. Dečka, ki je v začetku meseca na Golteh zbolel, je k dežurnemu zdravniku v Nazarje pripeljal kar eden od zaposlenih v podjetju Golte. Starši dečka so klicali reševalno vozilo, a so jim v Zdravstvenem domu Nazarje povedali, da zaradi poledenele ceste ne morejo do njih, in jim svetovali, naj poiščejo drugo rešitev za prihod v dolino.

Preveliko tveganje

Kot je povedala direktorica Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma Nazarje Darja Es, so jih v omenjenem primeru zdravstveni sodelavci, ki na Golteh vsak dan opravljajo zdravstvene storitve, opozorili, da bi bil dostop z reševalnim vozilom ob upoštevanju tehničnih zmožnosti vozila glede na slabe vremenske razmere ter strmo in poledenelo vozišče preveč tvegan in bi ogrožal varnost vseh.

»V daljšem telefonskem pogovoru je naš izkušeni specialist urgentne medicine od matere pridobil vse podatke o zdravstvenem stanju otroka in ji ustrezno svetoval, z napotkom, naj znova pokliče, če se stanje ne bo izboljšalo. V tem primeru bi šla ekipa na teren s pomočjo gorskih reševalcev,« je pojasnila Esova.

Niso več klicali

Po njenih besedah je takrat dežurna ekipa poleg tega rešila dva urgentna primera na terenu. Bila je burna noč in ekipa se je vrnila v zdravstveni dom v zgodnjih jutranjih urah. Ker starši niso več poklicali, so sklepali, da je otroku bolje, je še povedala.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da se ekipa nujne medicinske pomoči, kadar je dostop do kraja dogodka otežen oziroma je dostop do mesta intervencije onemogočen, poveže z drugimi interventnimi službami, ki bi s svojimi sredstvi vseeno lahko zagotovile dostop ekipe do bolnika. V teh primerih najpogosteje aktivirajo gasilsko službo ali gorsko reševalno službo.

Ministrstvo pojasnjuje

Na vprašanje, v katerih primerih se lahko zavrne napotitev reševalnega vozila, so na ministrstvu odgovorili, da v primeru upravičene potrebe praviloma nikoli. »Kadar gre za posebne okoliščine, kakršne so bile v primeru Golte, pa je zelo pomembno, da se klicatelj drži navodil, ki jih dobi od zdravnika nujne medicinske pomoči,« so še pojasnili.