Demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom je podpisal ukaz o umiku enot narodne garde z meje z Mehiko in dejal, da je kriza na meji umetno ustvarjena in Kalifornija pri tem "političnem teatru absurda" ne bo sodelovala. Okrog 360 narodnih gardistov bodo z meje premestili tja, kjer "jih resnično potrebujejo". Med drugim se bodo v primeru potrebe osredotočali na požare v naravi. Podobno odločitev je januarja sprejela tudi demokratska guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grusham iz podobnega razloga. 

Izredne razmere na meji po mnenju demokratov ustvarja predsednik ZDA Donald Trump s svojo retoriko, da izsili denar od kongresa za uresničitev predvolilne obljube o gradnji zidu na meji z Mehiko. Trump lahko pošilja na mejo pripadnike narodne garde, ki pa so pod poveljstvom guvernerjev posameznih zveznih držav. Vojaki, ki jih je Trump poslal na mejo, pomagajo pri nadzoru meje in vlačijo bodečo žico ob mejnih ograjah ali tam, kjer je še ni. S tem povzročajo pritožbe lokalnega prebivalstva in oblasti od Kalifornije do Arizone. Ljudje na meji nočejo živeti v okolju podobnemu vojnemu območju, še posebej tam, kjer doslej niso imeli nobenih čezmejnih težav. 

Nekaj jih bo ostalo

Newsomov predhodnik demokrat Jerry Brown je uslišal Trumpov ukaz o napotitvi pripadnikov narodne garde na mejo z Mehiko in odobril 400 vojakov z dodatkom, da naj bo jasno, da pri policijskih ukrepih ne smejo sodelovati. Torej ne smejo loviti nezakonitih priseljencev ali jih ustavljati. Pomagajo lahko pri nadzoru, vendar pa je Brown prav tako zagotovil, da njegovi pri gradnji zidu ne bodo sodelovali. 

Newsom je sicer dovolil, da nekaj narodnih gardistov ostane na meji in pomaga policiji v boju proti tihotapljenju mamil. "Če Trumpova vlada tega ne bo sprejela, bomo umaknili še te vojake," je dejal malce pred svojim letnim govorom o položaju v Kaliforniji.