"Amerika ne prikriva umora," je zagotovil Pompeo. Pojasnil je, da ameriška vlada vztrajno dela na preiskavi v oktobru lani umorjenega novinarja.

"Predsednik je bil zelo jasen, ne bi mogel biti bolj jasen, da ko bomo dobili dodatne informacije, bodo odgovorni odgovarjali za svoja dejanja," je dodal.

Senatorji iz demokratskih in republikanskih vrst so oktobra lani na Trumpa naslovili zahtevo, v kateri so pozvali k preiskavi Hašodžijevega umora, od Bele hiše pa zahtevali več informacij. Predsedniku so postavili rok do petka, da se odzove in imenuje odgovorne za umor novinarja Washington Posta, česar pa Trump ni storil.

Savdska Arabija je priznala odgovornost za Hašodžijevo smrt v Istanbulu, hkrati pa v Rijadu zavračajo domneve, da je umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki uživa podporo ZDA.

Pompeo je danes na obisku v Budimpešti še opozoril, da Rusija in ruski predsednik Vladimir Putin skušata razdeliti Zahod. "Ne smemo dopustiti Putinu, da vrine kline med prijatelji v Natu," je dejal.

Opozoril je tudi na odvisnost Madžarske od ruskega zemeljskega plina in prijateljstva s Putinom.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je zavrnil kritike, češ da so tudi druge evropske države vpletene v energetske posle z Rusijo.