Na straneh črne kronike se pogosto znajdejo preprodajalci prepovedane konoplje. Čeprav se veliko govori o njeni legalizaciji, še vedno velja, da je prodaja konoplje kaznivo dejanje.

Ko so policisti dobili namig, da Valentino M. iz Metlike preprodaja konopljo, so informacijo tudi preverili. Ustavili so voznika avtomobila, ki je prihajal od njega, in dobili informacijo, da je pri Modriču kupil 15 gramov konoplje za 80 evrov. Vidno nervozen možak jim je povedal, da ga zaradi nakupa droge pokliče in obišče približno enkrat mesečno. Možje postave so nekaj dni pozneje pri Modriču opravili hišno preiskavo, med katero so v njegovi sobi našli posodo s suho konopljo in dva kovinska mlinčka, v kurilnici digitalno tehtnico, med drvmi pa tri vrečke s suho konopljo. Med preiskavo so zasegli dobrih 330 gramov konoplje.

Sprejel pogojno obsodbo

Sledila je kazenska ovadba in 25-letni Metličan se je zaradi tega znašel na novomeškem okrožnem sodišču. Že pred predobravnavnim narokom je skupaj s svojim odvetnikom Luko Jukičem sklenil pisni sporazum o priznanju krivde s tožilstvom, v katerem je pisalo, da krivdo za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami priznava in sprejema pogojno obsodbo, eno leto zapora v preizkusni dobi treh let, poleg tega pa še stransko denarno kazen 300 evrov, ki jo mora plačati v 14 dneh po pravnomočnosti sodbe.

Sodnica Mojca Hode je izrekla natanko takšno kazen, kot je bila zapisana v sporazumu. Jasno, da zasežene konoplje ne bo dobil nazaj, temveč jo je sodišče zaseglo. »Upam, da ste se iz tega kaj naučili,« je po koncu naroka sodnica dejala mladeniču. Ker so vsi vpleteni povedali, da se na sodbo ne nameravajo pritožiti, je ta takoj postala pravnomočna.