Odgovor Pošte Slovenije

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v njihove računalnike: »Prišel je čas za ulico«

S.R.
8. 5. 2024, 10.13
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 16.43
Deli članek:

Med poštnimi delavci že dlje časa tli nezadovoljstvo. Danes so napovedali, da se bodo pridružili stavkovnemu valu. Stavkali bodo 3. junija. Postregli so tudi z resnejšimi obtožbami zoper Pošto Slovenije, poroča Svet24 TV. Pošta Slovenija odgovarja na očitke.

Sašo Švigelj
/

Napovedano stavko Sindikata poštnih delavcev po poročanju STA podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Kot so zapisali, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva.

V Sindikatu poštnih delavcev so že konec marca znova zagnali alarme. Opozorili so na množične odhode dolgoletnih sodelavcev, med tegobami, s katerimi se srečujejo zaposleni, pa so izpostavili preobremenjenost ter varnost in zdravje pri delu na Pošti Slovenije. Že takrat so poslovodstvo vnovič pozvali k takojšnjemu ukrepanju, pri čemer so v primeru neodzivnosti vodstva zapretili s stavko. Dejstvo, da jim je poslovodstvo z marcem že drugič letos zvišalo osnovne plače, jih ni omehčalo, njihovo nezadovoljstvo ima namreč že dolgo brado. Sindikat delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije je denimo lanskega novembra organiziral protest, ki so se mu pridružili tudi v Sindikatu poštnih delavcev.

V Sindikatu poštnih delavcev so v današnjem sporočilu za javnost naznanili, da so sprejeli sklep o napovedi stavke za ponedeljek 3. junija. Sporočili so še, da je iz nadzornega sveta Pošte Slovenije odstopil njihov pooblaščenec Saša Gržinič, ki je dejal, da je »prišel čas za ulico.«

V sindikatu so našteli tegobe, ki jih pestijo in ki so razlog za stavko. Med drugim opozarjajo, da uprava njihove zahteve ignorira, da jih sodelavci kljub dvigu plač še naprej vztrajno zapuščajo in da se delo posledično prevali na druge, ki ostajajo na Pošti. Navedli so še, da težko dobijo odobren dopust, na katerega se nato odpravijo »s težkim srcem, saj vemo, da bo sodelavec moral prevzeti celotno naše delo.« Pogoji za varno in zdravo delo se po njihovih besedah niso spremenili nič.

Njihovemu sindikalnemu boju se zaradi odnosa, ki ga ima uprava do strokovnih služb, prvič množično pridružujejo tudi delavci iz sosednjih pisarn uprave, so še opozorili ter dodali, da se uprava poslužuje »metode deli in vladaj, potrebe delavcev pa poslovodstvu niso prioriteta,« pri čemer je nadzorni svet popolnoma odpovedal. Obveščanje članov in javnosti naj bi jim omogočili tako, da je vsak dokument prejel oznako poslovna skrivnost.

»Dejstvo je tudi, da se z novo strategijo upravljanja državnih naložb odpirajo na stežaj vrata k privatizaciji Pošte Slovenije,« so še navedli. Kot je sicer danes poročal Forbes Slovenija, naj bi Pošta Slovenije tudi po prenovljeni strategiji upravljanja državnih naložb ostala strateška naložba države.

Vdirali naj bi jim v računalnike

Sindikat poštnih delavcev po poročanju Svet24 TV upravo Pošte Slovenije obtožuje tudi vdora v njihove računalnike in nedovoljenega nadzora nad vso njihovo komunikacijo. Kot je za medij razkril Gržinič, so ugotovili vdore v računalnike vsaj 20 zaposlenih, med drugim tudi delavski direktorici. Te naj bi po navodilih uprave izvedel novo zaposleni informatik, ime katerega pri Svet24 TV hranijo v uredništvu. »Preskenirali so nam komplet računalnike, nam prisluškujejo in to smo vse dokaze dobili,« je dejal Gržinič, ki je dodal še, da so primer že prijavili informacijski pooblaščenki, napovedali pa so še prijave drugim pristojnim organom.

V Uradu informacijske pooblaščenke so medtem za Svet24 TV potrdili, da so prejeli prijavo suma kršitve varstva osebnih podatkov zoper upravljavca Pošta Slovenije. »Prijava se nanaša na zatrjevano nenajavljeno namestitev aplikacije, ki naj bi skenirala vse, kar ima zaposleni nameščenega na računalniku. Prijava je še v obravnavi, zato vam več informacij v tem trenutku ne moremo posredovati,« so pojasnili.

Pošta Slovenije odgovarja

Na precej resne obtožbe so se danes popoldne odzvali na pošti. Po njihovi oceni »ni utemeljenih razlogov za napoved stavke«, navedbe sindikatov pa da so »neutemeljene«»V družbi se kontinuirano vodi aktiven socialni dialog, obravnavajo se vse teme, povezane z delovanjem podjetja in vključenostjo vseh zaposlenih, pri čemer si delodajalec prizadeva za usklajene odločitve z vsemi socialnimi partnerji v dobro in korist vseh zaposlenih. Poslovodstvo se tudi ves čas odziva na pobude socialnih partnerjev. Poleg tega Pošta Slovenije aktivno išče in zaposluje osebe v prometu in na področju dostave ter si aktivno prizadeva še izboljšati pogoje dela za zaposlene,« so lepe besede vodstva Pošte Slovenije. 

Kaj pravijo glede plač? 

»Povišanje plač in usklajevanje z inflacijo sta določena v podjetniški kolektivni pogodbi, ki jo poslovodstvo spoštuje. Vsem zaposlenim so se tako s 1. januarjem letos osnovne plače povišale za 3 odstotke. Še za dodatne 3 odstotke so se v skladu z dogovorom zaposlenim osnovne plače povišale 1. marca. Ob tem je bil 24. aprila tudi izplačan najvišji regres v Pošti Slovenije doslej, in sicer v višini 2.000 evrov na zaposlenega. Od leta 2020 do 2024 so se osnovne bruto plače pismonoš dvignile za 38,5 %. Pošta Slovenije preko strategije zaposlovanja že dlje časa aktivno išče in zaposluje nove sodelavce v prometu, predvsem na področju dostave.«

Nadaljujejo: »Pošta Slovenije se tako kot drugi evropski poštni operaterji sooča s pospešeno digitalizacijo, ki vpliva na upad pisemskih pošiljk (za več kot -50 % v zadnjih 10 letih) in predstavlja pritisk na stroškovno učinkovitost. Praktično vse države se zaradi e-substitucije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, srečujejo s trendom neustavljivega padanja klasične pisne korespondence in porastom paketnih oz. blagovnih pošiljk. Tako številni poštni operaterji prilagajajo poslovanje z uvedbo novih poslovnih modelov, v okviru katerih ločujejo pisemski in paketno-logistični del v ločenih družbah, optimizirajo dostavne in maloprodajne mreže, višajo stopnjo avtomatizacije in digitalizacije procesov, izboljšujejo uporabniško izkušnjo, diverzificirajo storitvene portfelje, iščejo nove vire prihodkov, bodisi z uvajanjem novih storitev z višjo dodano vrednostjo, strateškimi partnerstvi, akvizicijami ali širitvijo na tuje trge ter si prizadevajo za prilagoditve poštne zakonodaje, da bi le-ta bolje odražala spremenjene potrebe uporabnikov.

Poslovodstvo Pošte Slovenije si bo še naprej prizadevalo za nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki je ključen za dobro delovanje družbe in medsebojno uspešno razumevanje. Obenem si v največji možni meri prizadeva izpolniti pričakovanja sindikatov in tudi sprejema ukrepe v tej smeri, pri čemer gre za kompleksne vsebine, ki terjajo čas in odločanje na strokovnih podlagah. Tudi v prihodnje se bodo nadaljevale aktivnosti za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja vseh zaposlenih ter ohranjanje socialne varnosti v podjetju. Poslovodstvo bo z reprezentativnima sindikatoma v družbi tudi v naslednjih dneh nadaljevalo konstruktivni dialog glede napovedanih sindikalnih aktivnosti.«