Uradno zaradi prevelikih zalog

Astra Zeneca po vsem svetu umika cepivo proti Covidu-19

A. M.
8. 5. 2024, 08.37
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 08.40
Deli članek:

Farmacevtska družba pravi, da so novejša cepiva povzročila upad povpraševanja po cepivu AstraZeneca, ki ga ne proizvajajo in ne dobavljajo več.

Profimedia
Astra Zeneca prostovoljno preklicala dovoljenje za promet s svojim cepivom.

AstraZeneca je začela svetovni umik svojega cepiva proti Covid-19 zaradi "presežka razpoložljivih posodobljenih cepiv", ki ciljajo na nove različice virusa. Podjetje je letos marca prostovoljno preklicalo svoje dovoljenje za promet v Evropski uniji, kar je pomenilo prekinitev trženja zdravila v državah članicah. Evropska agencija za zdravila je včeraj izdala obvestilo, da cepivo ni več dovoljeno za uporabo.

V izjavi je predstavništvo AstraZenece dejalo, da je bila odločitev sprejeta, ker je zdaj na voljo več novih cepiv, ki so prilagojena za targetiranje novih različic Covid-19. To naj bi povzročilo upad povpraševanja po cepivu AstraZenece.

"Po neodvisnih ocenah je bilo samo v prvem letu uporabe rešenih več kot 6,5 milijona življenj in po vsem svetu je bilo dobavljenih več kot 3 milijarde odmerkov," so še zapisali v poslovilni izjavi.

"Naša prizadevanja so priznale vlade po vsem svetu in bodo za vedno veljala kot ključna komponenta pri prizadevanju za konec evropske pandemije. V sodelovanju z regulatorji in drugimi partnerji se bomo osredotočili na uskladitev jasne poti naprej, da zaključimo to poglavje v zgodovini našega podjetja."

AstraZeneca je leta 2021 spremenila ime svojega cepiva proti covidu, in sicer v ime Vaxzevria. Cepivo je bilo odobreno za uporabo pri osebah, starih 18 let in več, prav tako dano v obliki dveh injekcij, običajno v mišico nadlakti, v razmaku približno treh mesecev. Nekatere države so ga uporabljale tudi kot poživitveni odmerek.

Čeprav je bilo ugotovljeno, da je cepivo na splošno varno in učinkovito, je predstavljalo tveganje za redek, a resen stranski učinek, znan kot tromboza s trombocitopenijo ali TTS. Redki sindrom se je pojavil pri približno dveh do treh ljudeh na 100.000, ki so bili cepljeni s cepivom Vaxzevria.

Najnovejši nasvet glede cepiva proti covidu-19, ki ga je aprila izdala Svetovna zdravstvena organizacija, narekuje, da morajo biti formulacije cepiv proti covidu-19 usmerjene na linijo virusa, imenovano JN.1, ki izpodriva trenutno aktualno različico XBB.