Smrtonosni domači zvarki

Zaradi »strupenega« žganja umrlo že več kot 100 ljudi

S.R.
11. 2. 2019, 11.37
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 11.41
Deli članek:

Na severu Indije je zaradi uživanja z metanolom ozaljšanega doma pridelanega alkohola umrlo že več kot 100 ljudi.

Profimedia
Domača žganjekuha je dobičkonosen posel.

Gre za najhujši primer množične zastrupitve z alkoholom v Indiji v zadnjih letih. V samo dveh zveznih državah na severu je v zadnjih treh dneh namreč umrlo več kot 100 ljudi, še veliko več jih je pristalo v bolnišnicah. Oblasti so po poročanju tiskovne agencije Reuters danes napovedale hud boj proti nezakonitim žganjarjem in preprodajalcem.

Indijci, ki si ne morejo privoščiti žganja s trgovskih polic, in teh je mnogo, radi sežejo po doma pridelanemu alkoholu, ki ga preprodajalci na skrivaj destilirajo po okoliških gozdovih. Žganjekuha je ob pomanjkanju nadzora dobičkonosen posel, žganjarji pa za povečanje moči pijače radi dodajajo metanol, ki je za človeka strupen in smrtno nevaren. V človekovih prebavilih se namreč metabolizira v mravljinčno kislino in njene soli, ki so strupene za osrednje živčevje. V zadostnih količinah lahko povzroči slepoto, odpoved jeter in smrt. 

Leta 2011 je v Zahodni Bengaliji v podobnih okoliščinah umrlo kar 172 ljudi, leta 2015 pa je v enem od slumov v Mumbaju za vedno obležalo več kot 100 ljudi. Pri mednarodnem združenju za vino in žgane pijače v Indiji (International Spirits and Wine Association of India) ocenjujejo, da v Indiji vsako leto zaužijejo približno 5 milijard litrov alkohola, približno 40 odstotkov tega alkohola pa je pridelanega nezakonito.