Turistični najemi

Za neprijavljeno stanovanje posamezniku grozi 12.500 evrov kazni

T.L./STA
11. 2. 2019, 11.35
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 12.34
Deli članek:

"Nezakonite turistične nastanitve, ki dvigujejo cene najemnin in povzročajo težave prebivalcem: Dovolj! Odločila sem se, da te spletne strani pokličem na odgovornost," je prek Twitterja sporočila pariška županja.

Reuters
Županja Pariza ponudniku prenočišč Airbnb grozi z milijonsko kaznijo.

Zasebniki, ki želijo v Parizu občasno oddati sobo ali stanovanje prek spletnih platform, kot je Airbnb, morajo od mestnih oblasti pridobiti registrsko številko, stanovanje pa lahko oddajajo največ 120 noči na leto. 

Županja Pariza Anne Hidalgo se je odločila, da bo ukrepala proti spletnim ponudnikom stanovanj za kratkotrajni najem, med katerimi je najbolj znan Airbnb. Hidalgo je v nedeljo sporočila, da Airbnb grozi kazen v višini 12,5 milijona evrov zaradi nezakonite ponudbe stanovanj v francoski prestolnici.

"Nezakonite turistične nastanitve, ki dvigujejo cene najemnin in povzročajo težave prebivalcem: Dovolj! Odločila sem se, da te spletne strani pokličem na odgovornost," je prek Twitterja sporočila županja. Ob tem je dodala, da spletni platformi Airbnb grozi kazen v višini do 12,5 milijona evrov.

Hidalgova očita Airbnb, da na svoji spletni strani ponuja tisoč neprijavljenih stanovanj. Za vsako neprijavljeno stanovanje pa ponudniku grozi kazen v višini 12.500 evrov.

Airbnb vse očitke zavrača in zatrjuje, da je najemodajalce obsežno seznanil z obstoječimi predpisi. V podjetju so prepričani, da so pravila, ki so jih sprejeli v Parizu in ki zadevajo vsakega petega Parižana, neučinkovita in nesorazmerna ter v nasprotju z evropskimi predpisi, ki povzema sporočilo za javnost podjetja.

Hidalgova je za časnik Le Journal Du Dimanche tudi dejala, da nima nič proti Parižanom, ki svoja stanovanja oddajo za nekaj dni v letu, da bi s tem zaslužili nekaj denarja. Težava so po njenem prepričanju lastniki, ki stanovanja turistom oddajajo vse leto, ne da bi jih prijavili. Platforme, kot je Airbnb, je pri tem označila za "sokrivce", zato zanje zahteva "rekordno kazen".

V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj, namenjenih kratkotrajni oddaji, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.