Pismo

Pogojevanje: glede brexita bodo podprli Mayevo, vendar le ...

T.L./STA
7. 2. 2019, 10.46
Posodobljeno: 7. 2. 2019, 10.51
Deli članek:

Med petimi Corbynovimi pogoji je tudi trajna carinska unija, ki bi obsegala vse Združeno kraljestvo.

Profimedia
Britanska premierka Theresa May.

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je britanski premierki Theresi May postavil pet pogojev v zameno za podporo glede brexita. Kot je zapisal v pismu, objavljenem v sredo zvečer, bo njegova stranka usmeritve vlade glede brexita podprla le, če bo Mayeva te zahteve vključila v politično izjavo o prihodnjih odnosih z EU.

Med Corbynovimi pogoji je trajna carinska unija, ki bi obsegala vse Združeno kraljestvo. "Menimo, da je carinska unija nujna za zagotavljanje nemotene trgovine, ki jo potrebujejo naša podjetja, delodajalci in potrošniki," je pojasnil in dodal, da je to edina pot za izogib trdi meji na irskem otoku. Ob tem bi moralo biti Združeno kraljestvo tesno povezano z notranjim trgom EU.

Vodja laburistov zahteva tudi dinamično prilagajanje glede pravic in zaščitnih mehanizmov, zavezo, da bo Velika Britanija še vedno sodelovala v agencijah EU in programih financiranja ter dogovor o prihodnjem sodelovanju glede varnostnih vprašanj.

Kritike tudi iz lastne stranke

Po Corbynovih predlogih bi bila Velika Britanija bolj povezana z EU, kot predvideva ločitveni sporazum, ki ga je z EU izpogajala vlada Mayeve in ga je britanski parlament januarja zavrnil. Nekateri laburisti so do Corbynovega pisma kritični, češ da ni v skladu s stališčem stranke glede brexita.

Britanski parlament naj bi o ločitvenem sporazumu znova glasoval 13. februarja. Britanski časnik Telegraph na svoji spletni strani piše, da Mayeva razmišlja o preložitvi glasovanja na konec februarja, ker ji sicer ne bo pravočasno uspelo izpogajati sprememb dogovora z EU, kar od nje zahtevajo britanski poslanci.

Ti so po zavrnitvi ločitvenega sporazuma izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Mayeva bo danes v Bruslju poskušala zagotoviti pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma v skladu z glasovanjem britanskega parlamenta. EU pričakuje realistične predloge za rešitev sporazuma o brexitu, pri čemer ponavlja, da se o tem sporazumu ne bo vnovič pogajala.

Po pisanju časnika bi spodnji dom britanskega parlamenta o ločitvenem sporazumu lahko glasoval v tednu, ki se začne 25. februarja, kar je le mesec dni pred 29. marcem, ko naj bi Velika Britanija zapustila unijo. Več ministrov je po navedbah Telegrapha opozorilo, da bi v tem primeru morali dopolniti 50. člen pogodbe o EU, ki ureja izstop iz unije. V to morata sicer privoliti obe strani.