Volitve 2020

Ameriške volitve: kdo lahko premaga »oranžnega moža«?

M.V.
16. 1. 2019, 06.50
Deli članek:

Kljub drugačnim napovedim falange političnih analitikov Donald Trump še vedno trdno sedi v predsedniškem stolčku. Toda demokratom se ponuja priložnost,

Reuters
Donald Trump

Leto 2020 bo za demokratsko stranko povsem drugačno od leta 2016, ko je bila tekma praktično vnaprej odločena, saj si je strankarski vrh zelo zgodaj izbral Hillary Clinton, ki je pospravila podporo večine donatorjev, čeprav se je pošteno namučila v bitki z Bernijem Sandersom. Kot vse kaže, pa bo tokrat boj za demokratsko nominacijo veliko bolj neizprosen in napet, saj se obeta veliko kandidatov. Nekdanji župan in minister Julian Castro je v soboto postal prvi od bolj znanih demokratov, ki so uradno sprožili kampanjo za predsednika ZDA na volitvah leta 2020, zaradi pričakovane gneče na demokratski strani pa se v kratkem pričakujejo podobni koraki številnih drugih. Trenutni favorit je sicer nekdanji podpredsednik Joseph Biden, vendar je pot do volitev, ki bodo 3. novembra 2020, še dolga.

JULIAN CASTRO

Julian Castro je bil pet let župan teksaškega San Antonia, nato pa štiri leta minister za stanovanja pri Obami. Leta 2012 je bil osrednji govornik demokratske nacionalne konvencije v Charlottu, kar je bila leta 2004 odskočna deska do Bele hiše za mladega Obamo. Potomec mehiških priseljencev lahko zbere podporo pomembnega bloka volivcev podobnega porekla, vendar pa je problem karizma.

Wikipedia
Nekdanji podpredsednik Joseph Biden.

JOSEPH BIDEN

Podpredsednik v času administracije Baracka Obame, Joseph Biden, trenutno velja za najbolj priljubljenega demokratskega kandidata. Biden je večkrat namignil, da bi lahko vstopil v predsedniško tekmo in s svojimi izkušnjami poskušal spodnesti Trumpa. Pred kratkim je zatrdil, da je najbolj kvalificiran demokratski kandidat, s tem »trumpizmom« pa se strinja tudi aktualni ameriški predsednik. Oteževalna okoliščina zanj pa je, da je star že 76 let.

BETO O'ROURKE

O'Rourke v politično nekorektnem izrazoslovju velja za »belega Baracka Obamo«, saj ima podoben slog in način nastopanja kot nekdanji predsednik ZDA, čigar dediščino si Trup prizadeva povsem uničiti. Počne pa tudi neumnosti, kot je bil nedavni prenos svojega obiska pri zobozdravniku na instagramu. O'Rourke se bo moral izjasniti kmalu, sicer bo zaradi gneče zmanjkalo kisika v demokratski tekmi. Nekdanji teksaški kongresnik je novembra lani s presenetljivo majhno razliko izgubil senatno tekmo proti republikancu Tedu Cruzu.

Profimedia
Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.

AMY KLOBUCHAR

Ime, ki ga pri nas že dobro poznamo. Ameriška senatorka slovenskega rodu se v zadnjih mesecih pogosto pojavlja v javnosti in s tem verjetno »tipa« predvolilni teren. Klobucharjeva je tudi ena od najbolj aktivnih ameriških senatorjev, hkrati pa je njena politična kartoteka čista, saj ni bila vpletena v škandale in afere. Vprašanje pa je, ali bo to zadostovalo za nominacijo v tako hudi konkurenci.

Reuters
Elizabeth Warren, senatorka, ki jo Trump kliče Pocahontas.

ELIZABETH WARREN

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je ustanovila raziskovalni odbor, kar je korak pred uradno razglasitvijo kampanje, in intenzivno obiskuje Iowo ter New Hampshire, kjer so najprej strankarske volitve. Trump jo obklada z imenom Pocahontas, ker je izjavila, da ima indijansko kri. Warrenova je bila prej znana kot energična borka za pravice potrošnikov oziroma neke vrste ženski Sanders, vendar pa jo je Trump osedlal z imenom nekdanje indijanske princese Pocahontas, česar se bo težko znebila.

TULSI GABBARD

Za zdaj najmlajša potencialna kandidatka Tulsi Gabbard šteje šele 37 let. Gabbardova je članica predstavniškega doma kongresa s Havajev. Z 21 leti je tudi postala najmlajša izvoljena ženska v zgodovini ZDA. Njen glavni adut v tekmi pa je, da se lahko v nasprotju s Trumpom pohvali z vojaško kariero na vojnem območju, saj je v okviru medicinske enote v letih 2004 in 2005 služila ameriškim okupacijskim silam v Iraku.

CORY BOOKER

V zadnjem času se v ameriških medijih pojavlja tudi ime temnopoltega senatorja iz New Jerseyja Coryja Bookerja. Booker velja za zmernega demokrata, ki propagira socialno-liberalne politike, kot so boj za pravice žensk, istospolno usmerjenih in manjšin. Booker se tudi zavzema za bolj dostopno zdravstvo. Pred meseci je skupaj z nekaterimi demokrati pozval k omejitvi Trumpovih izvršnih pooblastil.

KAMALA HARRIS

Demokrati si bodo prizadevali, da ne ponovijo napake iz leta 2016, ko jih je obsedla misel na prvo predsednico ZDA, čeprav pa je možnih kandidatk veliko. Trenutno je vroča nekdanja tožilka iz San Francisca in nekdanja pravosodna ministrica Kalifornije indijsko-jamajškega rodu Kamala Harris, ki zaseda položaj zvezne senatorke iz Kalifornije. Kampanje še ni razglasila, vendar je napisala knjigo, ki jo propagira po vseh televizijah.

Reuters
Priljubljeni senator iz Vermonta Bernie Sanders .

BERNIE SANDERS

Mnogi še danes obžalujejo, da senator iz Vermonta v prejšnjem volilnem ciklusu ni dobil bitke za demokratsko nominacijo proti Hillary Clinton, saj naj bi zaradi bližine malemu človeku imel več možnosti za zmago proti Trumpu. Toda tudi socialist Sanders ni več rosno mlad, saj bo letos dopolnil 78 let. Sanders uradno ni napovedal kandidature, je pa tudi še ni zanikal.

JOHN DELANEY

Pred Castrom je kampanjo uradno naznanil nekdanji demokratski kongresnik iz Marylanda John Delaney, za katerega zunaj njegovega okrožja praktično ni še nihče slišal. Delaney, tako kot Booker, velja za politika sredinske usmeritve, ki zagovarja politiko enakih možnosti. Pred kratkim je izjavil, da podpira tudi dvig davka na dobiček na 23 odstotkov, s katerim bi država privarčevala približno 200 milijard dolarjev, potrebnih za obnovo in razvoj infrastrukture.