Odzivi na britansko odločitev

Juncker Britancem: Odločite se, časa skoraj ni več

T.L./STA
15. 1. 2019, 21.18
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 22.51
Deli članek:

EU po glasovanju v Londonu skrbi nevarnost brexita brez dogovora.

Profimedia
Usoda britanskega izstopa iz EU je še povsem nejasna.

Juncker v prvem odzivu: Po glasovanju britanskega parlamenta večje tveganje za brexit brez dogovora

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v prvem odzivu po zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Tuska skrbi nevarnost brexita brez dogovora.

"Če dogovor ni mogoč in nihče noče dogovora, kdo bo potem končno zbral pogum in povedal, katera je edina pozitivna rešitev?" je kot prvi iz vrst EU Tusk tvitnil v odziv na glasovanje v Londonu.

Tuskov tiskovni predstavnik pa je izrazil zaskrbljenost EU zaradi "nevarnosti neurejenega izstopa" Velike Britanije iz EU po zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu.

Juncker pozval Združeno kraljestvo, naj hitro razjasni namere

Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega brexita, je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prvem odzivu na izid glasovanja v Londonu. Ob tem je Združeno kraljestvo pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, saj časa skoraj ni več.

Juncker izid glasovanja obžaluje in poudarja, da se na strani EU proces ratifikacije ločitvenega sporazuma nadaljuje in da se nadaljujejo tudi krizni načrti za zagotovitev pripravljenosti na brexit brez dogovora.

Ločitveni sporazum je po njegovih besedah pošten kompromis in najboljši možni dogovor, ki zmanjšuje škodo brexita za državljane in podjetja po Evropi ter je edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Evropska komisija in glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier sta po Junckerjevih besedah vložila ogromno časa in prizadevanj v pogajanja o izstopnem sporazumu ter ves čas izkazovala ustvarjalnost in prožnost.

S predsednikom Evropskega sveta Tuskom pa sta pokazala dobro voljo, ko sta v ponedeljek v posebnem pismu ponudila dodatna pojasnila in zagotovila glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, je še izpostavil Juncker.

O izidu glasovanja v britanskem parlamentu, ki je sicer pričakovan, bodo v sredo zjutraj z Evropsko komisijo in Svetom EU razpravljali evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Irska bo okrepila priprave na brexit brez dogovora

Irska je po današnji zavrnitvi napovedala, da bo okrepila priprave na brexit brez dogovora. "Izid nocojšnjega glasovanja povečuje tveganje za neurejen brexit. Vlada bo zato okrepila priprave za primer tega scenarija," je v sporočilu za javnost zapisala vlada v Dublinu. Ob tem je pozvala London, naj predlaga rešitve za "izhod iz te slepe ulice".

Brexit, ki je predviden za 29. marec, bi lahko povzročil veliko težav na irskem otoku, saj bo Severna Irska kot del Združenega kraljestva marca izstopila iz EU, Irska pa bo ostala članica unije. S tem bi bila meja na irskem otoku edina kopenska meja med Veliko Britanijo in EU, a zaradi velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki na območju zagotavlja mir, na tej meji ne bi smelo biti prestrogega nadzora.

Da bi se trdi meji na irskem otoku izognili, sta se EU in britanska vlada dogovorili za varovalo. To v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.