Protesti gibanja rumenih jopičev v Franciji zaradi nezadovoljstva z delom vlade in reformami predsednika Emmanuela Macrona potekajo že deveto soboto zapored. Tudi danes dan ni minil brez spopada med policisti in protestniki. Policija je s solzivcem in uporabo vodnih topov razgnala množico, ki se je zbrala pri Slovoloku zmage. Mnogi protestniki so prišli zaščiteni s čeladami in plinskimi maskami.

Do sredine popoldneva je protest minil brez izgredev. Tudi pohod preko četrti, polne trgovin, je minil mirno. Središče mesta je bilo sicer v strahu pred izbruhi nasiljazaprto: to velja za mostove preko reke Seine, policijske barikade pa so varovale vladne stavbe, kot sta parlament in presedniška palača. 

pariz_rumeni jopiči
Profimedia
Po Franciji je protestiralo okoli 32.000 pripadnikov rumenih jopičev.

Skupine protestnikov so se zbrale na in v okolici Elizejskih poljan, ob tem pa so pozivali Macrona k odstopu. Na enem od transparentov, ki so jih nosili protestniki, je bilo zapisano jasno sporočilo: "Macron, zrušili ti bomo hišo". 

Po podatkih policije se po vsej državi zbralo okoli 32.000 protestnikov, od tega 8000 v Parizu. Po dosedanjih podatkih je policija prijela 59 ljudi.