Po zločinu

Tožilstvo za umor Ramba zahteva najstrožjo kazen

S.S.
12. 1. 2019, 20.30
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 10.00
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je končalo sojenje Mervanu Šljivarju, obtoženemu umora Nedžada Kličića v BiH septembra 2014. Sodbo bo Šljivar slišal v ponedeljek.

Samo Strel
Mervan Šljivar.

Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu, kamor so po navedbah tožilstva okoli pol ene zjutraj zakrinkani vstopili Mervan Šljivar in štirje pomagači. Kličić je menda sam sedel v loži, ko je do njega pristopil Šljivar in ga najprej pretepel s pištolo, potem pa likvidiral s strelom v glavo.

Heroj, kriminalec

Oče pokojnega je v končni besedi poudaril, da je glavni organizator in krvnik »ta heroj, kriminalec«, pri čemer je s prstom pokazal na Šljivarja na zatožni klopi.

Po navedbah v obtožbi je bil motiv brezobzirno maščevanje oziroma Kličićev dolg denarja v neugotovljenem znesku. V končni besedi je tožilka Dragica Abrahamsberg poudarila, da ni dvoma, da je Kličića, ki je bil znan tudi kot Cazinski Rambo, umoril prav Šljivar.

Kaznivo dejanje je po njenih besedah tudi skrbno načrtoval, angažiral je namreč štiri pomočnike ter jih opremil z maskirnimi kapami in orožjem. Poudarila je tudi, da je bilo med postopkom v BiH »dejansko stanje« razčiščeno, Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić pa pravnomočno obsojeni za pomoč Šljivarju pri likvidaciji. Za obtoženega je tožilka predlagala najvišjo mogočo kazen, 30 let zapora, ter podaljšanje pripora zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Obramba za oprostilno sodbo

Zagovornik obtoženca, odvetnik Blaž Mlinar Kovačič, je na drugi strani zatrjeval, da so Gredelj, Ikeljić, Pavlović in Rekić pred sodiščem v Bihaću lagali, da bi razbremenili sebe, poleg tega obtoženi niso dolžni govoriti resnice, tako da so krivdo pač naprtili Šljivarju.

»Vsi štirje so izposlovali zase izredno nizke kazni. Celoten postopek v BiH je obremenjeval Šljivarja, ki pa se ni mogel braniti,« je dejal in spomnil, da v postopku pred našim sodiščem niso izpovedovali nič obremenilnega za njegovega klienta. Kot je znano, so se izgovarjali na slab spomin, da želijo začeti na novo, brez težav in zapletov, da so v strahu za lastno varnost … Kovačič Mlinar je izpostavil tudi, da ni prav nobenih materialnih dokazov, ki bi povezovali Šljivarja z umorom; bosanski organi niso našli nobenih njegovih bioloških sledi, niti orožja, s katerim je bil Kličić ustreljen. »Zadeva bolj ali manj temelji na indicih,« je poudaril in spomnil na primer Novič. Obramba je zahtevala oprostilno sodbo in odpravo pripora, obtoženi pa je v končni besedi izjavil: »S tem kaznivim dejanjem nimam absolutno nič.« Sodbo bo sodnica Vesna Podjed razglasila v ponedeljek. 

Zajem zaslonske slike
Umorjeni Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot cazinski Rambo.