Dončić v NBA

Lukamanija: od čudežnega dečka do zvezdnika

Mihael Korsika
12. 1. 2019, 19.40
Posodobljeno: 12. 1. 2019, 19.41
Deli članek:

Do izteka glasovanja za izbor igralcev na tekmi vseh zvezd v NBA je le še devet dni, slovenski košarkarski čudežni deček Luka Dončić pa iz dneva v dan pridobiva več oboževalcev. V zahodni konferenci je tako pred njim le še njegov vzornik Kralj LeBron James.

Reuters
Blagovna znamka Luka Dončić je, kot kaže, vredna vedno več.

Slovenska košarkarska zvezda je v svoji krstni sezoni v najmočnejši košarkarski ligi na svetu vse bližje nastopu na tekmi vseh zvezd (All star), ki bo potekala 17. februarja v dvorani Spectrum Center v Charlottu v ameriški zvezni državi Severna Karolina.

Na drugem »vmesnem času« drugi

Po drugem vmesnem rezultatu glasovanja navijačev na svetovnem spletu se je namreč z 2,220.077 glasovi povzpel na drugo mesto v zahodni konferenci NBA, pred njim je le LeBron James, ki je do zdaj prejel slabih 560.000 glasov več. Na ravni celotne lige je Dončić trenutno na četrtem mestu, saj sta iz vzhodne konference več glasov prejela Grk Giannis Antetokounmpo, ki je nastopil na zadnjih dveh tekmah vseh zvezd, ter zvezdnik in petkratni udeleženec tekme vseh zvezd Kyrie Irving.

Ali bo posameznik nastopil na tekmi, na kateri se vsako leto predstavi 24 največjih umetnikov košarkarske igre, sicer ni odvisno le od glasov navijačev, ti namreč predstavljajo le polovico vseh glasov. Četrtino glasov bodo prispevali košarkarji NBA, preostanek pa mediji, pri katerih je Dončić zelo dobro zapisan. Z glasovanjem bo izbranih 10 igralcev za tekmo, preostalih 14 pa bodo izbrali trenerji.

Glasovanje, v katerem lahko sodelujete prek spleta ali aplikacije za mobilne telefone, za letošnjo tekmo All star se je sicer začelo 25. decembra, zaključilo pa se bo 21. januarja, ko bodo oddani glasovi šteli dvojno. Tri dni pozneje bodo v Severni Karolini slovesno predstavili igralce, ki bodo sodelovali na letošnji tekmi vseh zvezd.

Zagrozil s policijo

K Dončićevemu trenutnemu drugemu mestu je morda pripomogel tudi župan Dallasa. »Prosil bi vas, da storite nekaj zelo pomembnega. V ekipi Dallas Mavericks imamo superzvezdnika, ki ga moramo spraviti na tekmo All star ... On je naš igralec. Če ne boste glasovali, se bom moral pogovoriti s policijo. Dajmo! Glasujte zanj,« je v četrtek dejal župan Mike Rawlings.

Če še ni jasno, ali bo Dončiću uspela uvrstitev na tekmo vseh zvezd, pa verjetno ni prav nobenega dvoma, da bo prav gotovo izbran za tekmo novincev. Če bo izbran tudi za glavno tekmo, se lahko odloči, da bo nastopil na obeh tekmah. Na tako imenovanem vikendu All star v petek poteka tekma novincev, v soboto so med drugim na vrsti spretnostna tekmovanja v zabijanju in metih za tri točke, v nedeljo pa sledi vrhunec s tekmo All star.

V prvih treh mesecih v NBA je Dončić onkraj luže postal že prava zvezda in magnet za medije. S povprečjem 19,8 točke, 6,7 skoka in 4,9 asistence je bil izbran za novinca novembra in decembra v zahodni konferenci ter se zelo očitno spogleduje tudi z nazivom novinec leta.

Slovenski košarkar ima na instagramu 1,7 milijona sledilcev in je osvojil ne le srca domačih navijačev Dallas Mavericksov, ki so mu posvetili celo odo z naslovom Halleluka in jo tudi prepevajo na tekmah, temveč tudi drugih ljubiteljev košarkarske igre.

Za tolikšno priljubljenost pa ni poskrbel le s svojimi predstavami na parketu. Pred kratkim je namreč odprl svojo spletno stran lukadoncic.com, na kateri lahko oboževalci kupijo njegov koledar. Ob tem je izdal tudi svoj logotip LD7 in v Ljubljani odprl podjetje z istim imenom, ki bo skrbelo za prodajo njegovih izdelkov.
Da moštvo Dallas na Dončića računa dolgoročno, potrjuje tudi poteza kluba, ko je registriral in zaščitil njegov španski vzdevek El Matador (Matador). Če bo v prihodnje zamenjal klub, Dončić tega vzdevka ne bo smel uporabljati.

Dončićmanijo poskušajo izkoristi vsi. Tako je manj kot mesec dni po začetku njegove kariere v NBA športni velikan Nike v svoji spletni trgovini začel prodajati športne copate, kakršne si je za igranje pri Dallas Mavericksih oblikoval Dončić.

Sanjska kariera

Dončić, ki je v NBA podpisal triletno pogodbo v vrednosti 15,7 milijona ameriških dolarjev oziroma 13,6 milijona evrov, tako brez predaha nadaljuje sanjsko kariero, v kateri je do zdaj na stari celini zbral vse nagrade in lovorike, ki jih je mogoče osvojiti.

Dončićev prvi klub je bil pri osmih letih takratna Union Olimpija, njegov trening s sovrstniki pa je trajal le dobrih 15 minut, potem ga je trener zaradi popolne nadvlade uvrstil v skupino z enajstletniki. Njegov talent so nekaj let pozneje opazili tudi v evropskem košarkarskem velikanu Realu iz Madrida, katerega član je postal pri 13 letih.

V Španiji je hitro napredoval v različnih selekcijah. Ko je bil star 16 let, dva meseca in dva dneva, je 30. aprila 2015 prvič nastopil v elitni španski ligi in s tem postal tretji najmlajši igralec v zgodovini prve španske lige.

V naslednjih dveh letih si je pokoril tako špansko ligo kot tudi evroligo, ki je druga najmočnejša košarkarska liga na svetu.

Lani je bil na izboru NBA izbran kot tretji. Številni strokovnjaki onkraj luže so bili pri tem skeptični glede njegovih možnosti uspeha v NBA, a jih je najstnik v treh mesecih igranja že utišal.