Svet

FOTO in VIDEO: Groza, hirajo pred vrati, na dovozih, vrtovih, parkiriščih ...

S.R.
10. 1. 2019, 10.12
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 10.12
Deli članek:

Kanadsko mesto se srečuje z nenavadno težavo. Po območju se namreč potika večje število zmedenih, izmučenih in izstradanih tjulnjev.

Twitter / Brendon FitzPatrick
Eden je takole oviral promet.

Oblasti v kraju Roddickton-Bide Arm v Novi Fundlandiji so kanadsko ministrstvo za ribištvo in oceane pozvale, naj najdejo rešitev za veliko število tjulnjev, ki hirajo na njihovih ulicah. Približno 40 tjulnjev je pred enim tednom prispelo na bližnjo obalo, a je nato ozek morski zaliv nenadoma zamrznil, tjulnji pa niso imeli več dostopa do slane vode. Stroka še vedno raziskuje, zakaj so se nato nerazumno podali v notranjost, ne pa na led in nazaj proti oceanu, a naj bi ključno vlogo odigrala hitrost, s katero se je zaliv spremenil v ledeno gmoto. Kakor koli, priplazili so se v bližnji kraj Roddickton-Bide Arm, kjer povzročajo velike težave v prometu, se klatijo po parkiriščih ter poležavajo na dovozih in pred vrati hiš. 

Njihova skupina je sicer nedavno postala manjša za dva člana, ki sta končala pod kolesi avtomobilov. Največje žrtve so seveda sami tjulnji, ki so povsem dezorientirani, izmučeni in izstradani, pri čemer jim ne more pomagati niti lokalno prebivalstvo, saj v skladu s kanadsko zakonodajo ne smejo posegati v življenje morskih sesalcev, kot so tjulnji. Tako se jim ne smejo približevati in jih hraniti, kaj šele, da bi jih ubijali. 

»Počutimo se, kot da so nas preplavili. So na cesti, so na dovozih, vrtovih, parkiriščih, pred vhodnimi vrati, podjetji,« je za CBC News pojasnila županja Sheila Fitzgerald, ki je dodala, da pa jih predvsem skrbi, da bodo od lakote umrli. »Videti so klavrno, ničesar niso jedli,« pravi Fitzgeraldova, ki edino rešitev vidi v tem, da jih pristojni organi nekako spravijo nazaj do morja.