Sojenje

El Chapov imperij: Kokain v pločevinkah, tigri na verandi in letala polna denarja

B.K.
10. 1. 2019, 09.33
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 09.37
Deli članek:

Sojenje domnevno največjemu mehiškemu narko-kriminalcu Joaquínu "El Chapu" Guzmánu, postaja vedno bolj zanimivo. Podrobnosti, ki jih porces prinaša na plano so namreč naravnost za v film.

Ameriško tožilstvo v New Yorku
Zasežena pošiljka denarja.

Kokain v pločevinkah feferonov

Operacije narko-kartela Sinaloa so bile za časa Guzmana milo rečeno posebne. Tako so ameriški tožilci denimo odkrili, da je El Chapo kokain iz Mehike tihotapil v Združene država Amerike kar v pločevinkah, v katerih bi se morali nahajati znani mehiški feferoni jalapeño. Tako je pričal nekdanji član El Chapove ekipe Miguel Angel Martinez.

Da bi pretentali carinike, so poleg kokaina v pločevinke vsuli tudi poseben pesek, ki je oponašal zvok feferonov, ko so cariniki potresli pločevinke.

Ameriško tožilstvo v New Yorku
Kokain so polnili kar v pločevinke od feferonov.

To metodo so v kartelu Sinaloa prenehali uporabljati leta 1993, po tem, ko so mehiški policisti ustavili enega izmed tovornjakov, ki je prevažal pločevinke in v njem odkrili skupno sedem ton kokaina.

Ambiciozni predori

Američanom očitno niso problemov delali le rovi v Vietnamu. Guzmanov kartel je namreč v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izkopal dolg rov, ki je iz Mehike vodil v Združene države Amerike. Po tem, približno 50 metrov dolgem rovu so v ZDA pretihotapili ničkoliko prepovedanih drog.

Ameriško tožilstvo v New Yorku
Vhod v predor na mehiški strani. Na hidravlični strukturi je navadno stala miza za bilijard.

Na mehiški strani je vhod v tunel zakrivala miza za bilijard, izhod na ameriški strani, pa je bil od carinske pisarne oddaljen le dve ulici.

Levi, tigri in živalski vrt

El Chapo denarja, ki ga je pridobil od trgovine s kokainom ni skrival. Tako si je v devetdesetih letih v Guadalajari zgradil živalski vrt, v katerem je imel tigre, leve, panterje in jelene. Na posestvu je postavil tudi železniške tire, da so lahko njegovi gosti nevarne živali opazovali iz vlaka.

Ameriško tožilstvo v New Yorku
Po tem predoru so tihotapili droge iz Mehike v ZDA.

Kovčki polni denarja, na privatnih letalih

Martinez je pričal tudi o tem, kako je potekalo tovorjenje profitov iz ZDA nazaj v Mehiko. Katel Sinaloa je seveda posloval v gotovini. In tone kokaina pomenijo milijone bankovcev. Te so naložili na tovornjake, ki so jih prepeljali čez mejo, od tam pa na Guzmanovo zasebno letalo, ki mu je denar dostavilo neposredno na njegovo posest. Vsakič, ko je letalo pristalo, je El Chapo obogatel za novih 10 milijonov dolarjev.

Ameriško tožilstvo v New Yorku
El Chapovo zasebno letalo, ki mu je dnevno prinašalo milijone dolarjev gotovine.

Švicarski vrelec mladosti

El Chapo pa je bil tudi nečimern možakar, je zatrdil Martinez. Tako naj bi se odpravil na zasebno kliniko v Švici, kjer so z injiciranjem celic ohranjali njegov mladosten videz.

STA
"El Chapo" je zloglasni šef mamilarskega kartela Sinaloa.

Dober šef

Guzman sicer ni skoparil na svojih ljudeh. Njegovi zaposleni so za darila dobivali drage ure in nove avtomobile. Tudi plača je bila solidna. Martinez je dejal, da je v devetdesetih letih letno zaslužil dober milijon dolarjev.

Skrivanje denarja

Mafijec pa ni mogel vsega denarja naložiti v banke, zato ga je skrival. Da pa bi bili njegovi milijoni zadovoljivo skriti in na varnem je najel arhitekta, ki mu je zgradil prav posebne hiše. V njih je namestil hidravlične sisteme, ki so od tal dvignili postelje, pod katerimi so se nahajala velika skladišča za denar.

Reuters
Celo v kopalnici je imel vhode v skrivno podzemlje, kjer je skrival denar.

V eni izmed teh hiš se je nahajal Guzmanov glavni sef. Njegova vsebina je bila zaščitena trojno. Sef je namreč stal v skladišču pod posteljo, ki pa je bilo napolnjeno z vodo. Da je lahko prišel do denarja, je moral Guzman najprej dvigniti posteljo, izčrpati vso vodo in odkleniti sef.