Agonija se nadaljuje

VIDEO in FOTO: Na teren povsem nepripravljeni, 16-letnika odneslo pred očmi družine

S.R.
10. 1. 2019, 08.56
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 14.03
Deli članek:

Avstrijci, zlasti prebivalci Zgornje Štajerske, se že od začetka leta srečujejo z neusmiljenim sneženjem.

Reuters
Od sveta so odrezani številni turistični kraji.

Kako je lahko vreme muhasto in kakšne so lahko razlike tudi na manjšem območju, jasno ponazarja podatek, da je na Zgornjem Štajerskem v zgolj enem tednu padlo več snega, kot ga je v bližnjem Gradcu padlo celotno jesen in zimo. Slovenci medtem še vedno pričakujoče zremo v nebo. 

V nekaterih delih Avstrije danes znova intenzivno sneži. Po napovedih vremenoslovcev naj bi v jutri snežilo na Predarlskem, na severu Tirolske, Solnograškem, na severozahodu Štajerske ter Alpah v deželah Zgornja in Spodnja Avstrija. Zapadlo naj bi do pol metra novega snega, poroča STA. Za konec tedna jih nato čaka novo obilno sneženje, veliko območij je že zdaj odrezanih od sveta, po nekaterih napovedih pa lahko do ponedeljka znova zapade tudi do tri metre snega. Na Zgornjem Štajerskem sicer še vedno velja peta oziroma najvišja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov. 

Reuters
Snežne razmere v Avstriji.

Starši videli umreti 16-letnega sina 

Kot smo že poročali, pa je plaz včeraj popoldne na Tirolskem vzel življenje 16-letnega fanta. V smučarskem središču St. Anton ga je odnesel pred očmi očeta, matere in brata, ki so jo odnesli brez praske. Nemški mediji poročajo, da gre za družino, ki sicer živi v Avstraliji. Mati je namreč avstralska državljanka, medtem ko je oče Nemec. V času tragedije sicer niso smučali, temveč so brez reševalne opreme ali lavinske žolne hodili po strmem terenu v bližini smučišč. Tam so obtičali in poklicali reševalno službo, a je še pred njihovim prihodom po pobočju prigrmel plaz. Fanta so rešili po 20 minutah, a je bilo oživljanje neuspešno. 

Plaz je včeraj zasul tudi šest študentov v smučarskem središču Wildkogel v bližini Kitzbühela, a so jo vsi odnesli s celo kožo. 

Zaprte ceste, odrezane vasi ... 

Neusmiljeno vreme je hud udarec prizadejalo tudi turizmu, saj so zaradi nenehnega sneženja, močnega vetra in nevarnosti plazov od sveta odrezani številni turistični kraji, vključno z hoteli v Arlbergu, Zillertalu, na območju gore Ötscher in zlasti na Zgornjem Štajerskem. Nedostopna so priljubljena smučarska središča Obertauren, Lech, Zürs in Hallstatt. Gasilci, gorski reševalci, komunalna podjetja in tudi vojaki so bili včeraj znova ves dan na terenu, današnje obilno sneženje pa bo agonijo še podaljšalo. Kot poroča STA, je danes na Solnograškem zaradi debele snežne odeje brez elektrike ostalo okoli 9000 gospodinjstev. V Zgornji Avstriji je moralo najmanj 17 šol zaradi močnega sneženja zapreti vrata.