Kranjski policisti so ta teden obravnavali tri, prejšnji teden pa eno prijavo o udeležbi osebe na invalidskem vozišču na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem, sporoča tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Prijavitelji so poročali o vožnji po sredini vozišča, neuporabi odsevnikov in oviranju prometa na splošno, pri čemer se je to dogajalo tudi na cesti, kjer je omejitev 90 kilometrov na uro. Zelo nevarno!

Policisti voznike opozarjajo na možnost srečanja s to zelo ranljivo kategorijo udeležencev na cesti. "Invalidski voziček je posebno prevozno sredstvo in ta sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, izjemoma pa na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil, na kateri ni druge primerne prometne površine, ločene od vozišča. Udeležba na cestah zunaj naselij, v temi ali megli, je za te udeležence zelo nevarna," še sporočajo iz PU Kranj.

Dodajajo še, da mora "oseba, ki se vozi v invalidskem vozišču, upoštevati predpise, ki veljajo za udeležbo pešcev oziroma kolesarjev v cestnem prometu, kar pomeni, da mora v primeru, ko ni mogoče uporabljati prometne površine namenjene hoji pešcev, hoditi (voziti) ob desnem robu vozišča v smeri hoje (vožnje), izjemoma ob levem robu v primeru ovir na vozišču, nevarnosti ipd. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani."