Kaos

Izredne razmere: Gatwick ostaja zaprt, v Nemčiji sum terorizma

T.L.
20. 12. 2018, 21.35
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 21.51
Deli članek:

Na londonskem letališču so potniki ujeti zaradi dronov, na nemških pa so zaradi suma terorizma okrepili varnost.

Reuters
Odpovedani so vsi leti do zjutraj.

Drama na prometnem londonskem letališču Gatwick se še nadaljuje, potniki pa v predprazničnih dneh še ostajajo ujetniki nenavadnega dogodka: dronih (brezpilotnih letalih), ki so se v sredo zvečer pojavili v bližini letališča in pristajalnih stez, in zaradi katerih so odpovedali lete.

Po večkratni prestavitvi ure, ko naj bi letališče Gatwick ponovno vzpostavilo prihode in odhode letal, so zvečer sporočili, da ostaja ves promet odpovedan do petka do 6. ure zjutraj po krajevnem času (do 7. ure po srednjeevropskem času).

Na letališču so poleg ujetih potnikov še ostrostrelci in policisti (tudi helikopter, ki preletava območje), pri iskanju operaterjev dronov, ki zaenkrat še ni obrodilo sadov, pa pomaga tudi vojska. Britanski BBC poroča, da je vojska letališču dostavila "specializirano opremo", s katero bodo pomagali končati kaos na letališču. 

Preloženi leti so prizadeli okoli  110.000 potnikov na 760 načrtovanih letih. 

Letalsle družbe skušajo ujetnim potnikom olajšati situacijo. Iz Ryanaira so sporočili, da bodo v petek vsi leti iz Gatwicka ali na Gatwick pristajali ali leteli iz londenskega letališča Stansted.

Iz Easyjeta so sporočili, da rešitve še iščejo in pričakujejo, da se bo letalski promet nadaljeval v petek. Ker pa so trenutno vsi leti odpovedai, pa potnikom svetujejo, da večkrat preverijo status njihovega leta.  

Reuters
760 letov je bilo odpovedanih.

V Nemčiji in Franciji opazili sumljive osebe

STA, ki se sklicuje a nemške medije, pa poroča, da so na nemških letališčih okrepili varnost, potem ko so na letališču v Stuttgartu opazili štiri osebe, po poročanju medijev domnevne teroriste, ki naj bi oprezale na letališču. Policija jih še išče, najmanj eden med njimi naj bi bil skrajni islamist.

Med iskanimi sta tudi oče in sin, ki ju je minuli teden na letališču v Parizu opazila francoska policija. Ta je nanju postala pozorna, ko sta fotografirala letališče Charles de Gaulle.

Po opozorilih francoskih oblasti so nemške oblasti že v sredo zvečer okrepile varnostne ukrepe na letališču v Stuttgartu ter na letališčih Fridrichshafen, Karlsruhe/Baden-Baden in Mannheim. Iz notranjega ministrstva nemške zvezne dežele Baden-Wüttemberg so sicer sporočili, da nimajo nobenih dokazov o konkretni grožnji za letališča v tej nemški zvezni deželi, porčila povzema STA. Kako dolgo bodo poostreni varnostni ukrepi v veljavi ni znano, letalski promet pa medtem poteka nemoteno.

Podrobnosti o osumljencih naj bi nemški policiji sporočila tudi maroška tajna služba. Do dogodka prihaja dober teden po terorističnem napadu na božični sejem v Strasbourgu, ki je zahteval najmanj pet smrtnih žrtev. Policija je za nemško televizijo ARD potrdila, da so varnostne sile na nemških letališčih v pripravljenosti, časnik Bild pa je na spletu poročal, da naj bi poostreni varnostni ukrepi veljali na vseh 14 glavnih nemških letališčih.

Nemčija je bila leta 2016 tik pred božičem prizorišče terorističnega napada. Tunizijec Anis Amri je s tovornjakom zapeljal med množico na božičnem sejmu v Berlinu. Napad je zahteval 12 smrtnih žrtev, več deset jih je bilo ranjenih.

Reuters
Letališče je preletaval policijski helikopter.