Ptujska gora

Prisilno privedena na sodišče priznala krajo

Mojca Zemljarič, Štajerski teden
20. 12. 2018, 20.05
Deli članek:

Na okrožnem sodišču so te dni sodili Tamari Jereb in Marku Golobu, ki sta maja lani v baziliki na Ptujski Gori vlomila v nabiralnike, v katerih Cerkev zbira prostovoljne prispevke, in odnesla nekajdnevno nabirko. Junija sta kaznivo dejanje ponovila, a je takrat ostalo zgolj pri poskusu.

kraju.eu
Blejca Tamara Jereb in Marko Golob sta s silo odprla nabiralnike v baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

Po letu in pol je primer na sodišču dobil sodni epilog. Jerebova in Golob, ki prihajata iz Gorenjske, sta na sodišču pojasnila, da ju je v kaznivo dejanje gnal tedanji težki življenjski položaj, saj sta bila brez strehe nad glavo.

Na predlog okrožne državne tožilke Klementine Prejac sta bila pripravljena priznati krivdo, s tem da zneska, ki sta ga Cerkvi odtujila, v obtožnici niso oblikovali. Župnija je namreč na podlagi zneska celomesečne nabirke za maj 2017 izračunala povprečni dnevni znesek, ki ga darujejo farani oziroma obiskovalci bazilike. Ker je bil v nabiralnikih denar od štirih dni, so dnevni znesek pomnožili s štiri in prišli do vrednosti 475 evrov. Obdolžena se z zneskom, za katerega naj bi oškodovala Cerkev, nista strinjala. Dejansko pa je tudi pater minorit Janez Alojzij Kurbus priznal, da gre samo za oceno, ne pa točni znesek. Pojasnil je, da denarja ne štejejo vsakič, ko izpraznijo nabiralnike. Odlagajo ga na skupno mesto, potem ga vsega preštejejo konec meseca. In prav zato župnija tudi ne more točno vedeti, koliko denarja sta zmikavta odnesla.

Lopova izsledili s pomočjo kamer

Storilca je pri dejanju ujela varnostna kamera. Posnetek s kamere je bil tudi temeljni dokazni material, na podlagi katerega so ju policisti izsledili. Videoposnetke je shranil in pregledal kriminalist Peter Zebec. Vstavil jih je v skupni policijski informacijski sistem. Storilca je na posnetku v sistemu prepoznal kriminalist Mitja Zupan z Bleda. Kriminalistični tehniki so nato izdelali še posnetke za prepoznavo obraza in na podlagi zbranih dokazov prišli do obeh osumljenih, ki sta sicer stara znanca policije. Bremeni ju vrsta kaznivih dejanj, pretežno tatvine in goljufije. Za večino sta že bila obsojena, nekateri kazenski postopki so pred sodišči še odprti. Golobov seznam kaznivih dejanj sega vse do leta 2006.

Bila sta na cesti, brez strehe nad glavo

Med torkovo glavno obravnavo pri sodnici Marjani Kosi je državna tožilka predlagala možnost poravnave s priznanjem krivde obeh obdolženih. Po kratkem posvetu obrambe in tožilstva se je obravnava nadaljevala, Golob in Jerebova sta obe kaznivi dejanji (veliko tatvino in poskus tatvine) priznala ter ju obžalovala. Tožilka je deloma spremenila tudi obtožnico, saj ni bilo mogoče natančno določiti zneska, za katerega je bila Cerkev oškodovana. Po priznanju krivde sta oba obdolžena povedala, da sta kaznivo dejanje zagrešila zaradi življenjske stiske. »Od takrat do danes se je stanje popravilo na boljše. Šestnajstega oktobra letos sva dobila otroka. Jaz živim v materinskem domu, partner pri prijatelju,« je povedala Tamara Jereb. Njen partner, soobdolženi Marko Golob, je dejal, da je takrat edini izhod iz težkega položaja videl na drugi strani zakona – v kaznivem dejanju, ki sta ga zagrešila. »Letos od februarja ali marca nimam več novih kaznivih dejanj, iščem službo. Z rojstvom sina sva začela novo pot,« je dejal Golob.

Duhovnik Kurbus »požegnal« novo pot

Sodnica Kosijeva je pri izreku kazni sledila predlogu tožilstva. Jerebovo je obsodila na štiri mesece (pogojne) zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, Goloba pa na šest mesecev zapora, s tem da lahko kazen odsluži z družbenokoristnim delom. Tudi pater Kurbus je dejal, da če bosta oba stopila na novo pot, ju za povrnitev škode ne bodo terjali. Stroške kazenskega postopka bo pokril proračun. Sodnica Kosijeva pa jima je naložila plačilo, vsakemu 131 evrov (za stroške vročanja pošte in prisilne privedbe na predobravnavni narok).