Kje sta dobra moža?

Dedek Mraz na mestnih trgih, Božiček na vojaških radarjih

Mirko Vorkapić
20. 12. 2018, 20.35
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 21.06
Deli članek:

Potem ko je Miklavž izpolnil delovne obveznosti v letu 2018 in odšel na dopust, sta Božiček in dedek Mraz v polnem delovnem zagonu. Medtem ko njuni pomočniki pakirajo darila, siva moža obiskujeta otroke po Sloveniji in svetu.

Norad
Ameriško poveljstvo za nadzor zračnega prostora že 63 let aktivno nadzira in varuje Božičkovo pot.

Od sredine decembra se po številnih krajih vrstijo sprevodi in obiski dedka Mraza, tretjega dobrega moža, ki ob koncu leta poleg Miklavža in Božička obdaruje otroke. Sprevodi dedka Mraza, ki ga ponekod spremljajo dobre vile, ki izpolnjujejo želje, so v večjih mestih stalnica decembrskih prireditev. Ponekod namesto večdnevnega sprevoda pripravijo predstave in koncerte z obiskom dedka Mraza in tudi Božička.

Zgodba o neznanih letečih saneh

Če smo morali pri nas dolga leta obveščati občestvo o prihodih decembrskih mož prek medijev in glasil, pa Američani že vse od leta 1955 vedo, kje je Božiček. Vse se je začelo sedem let pred tem, 24. decembra 1948, ko je vojno letalstvo ZDA obvestilo javnost, da je radar na severu zaznal leteče sani, ki jih poganja osem jelenov. Na božični večer 1955 je telefonski klic najprej povzročil zmedo, nato pa sprožil verigo dogodkov, ki so Američanom olajšali čakanje na moža z darili.

Novice Svet24
Božiček in dedek Mraz bosta letos obdelala celotno Slovenijo.

Ko pokličeš napačno številko

Trgovina Sears iz Colorado Springsa je v časopisu Gazzette objavila oglas, v katerem je pozvala otroke, naj pokličejo Božička na telefonsko številko ME 2-6681. Toda neki deček se je pri klicanju zmotil in pomotoma poklical na sedež Kontinentalne protiletalske obrambe (Conad). Rdeči telefon, ki je zvonil v komandnem centru, je bil neposredno povezan s strateškim poveljstvom letalskih sil ZDA. Slušalko je pograbil dežurni častnik, polkovnik Harry Shoup.

Do otroka naj ne bi bil preveč prijazen in je slušalko kmalu odložil. Toda eden izmed Shoupovih sodelavcev si je v posmeh pripetljaju dovolil zalepiti Božičkovo sliko na sredino zemljevida, ki so ga v centru uporabljali za lociranje neprepoznavnih letal. Takrat se je Shoupu utrnilo, da bi vse skupaj lahko bila dobra marketinška poteza, zato je poklical vodjo službe za stike z javnostjo, polkovnika Barneyja Oldfielda, in mu naročil, naj javnost obvesti, da Conad sledi Božičkovim sanem. Oldfield je nato v sporočilu za javnost še zapisal, da bodo »Conad, vojska, mornarica in letalstvo še naprej sledili Božičku ter njega in njegove sani ščitili pred napadi tistih, ki ne verjamejo v božič«.

Norad
V štabu NORAD je tudi letos zelo napeto.

Polkovnik Shoup je nekaj let pozneje sicer zanikal, da bi bil neprijazen do otroka. »Predstavil sem se mu kot Božiček,« je dejal. Kakorkoli, v Conadu niso snovali tradicije in leta 1956 se je Shoup odločil, da ne bo obveščal o Božičkovi zračni poti. Toda predstavnik za stike z javnostjo ga je obvestil, da tiskovni agenciji Associated Press in United Press International pričakujeta poročilo. Shoup je Oldfieldu ponovno ukazal, naj spiše obvestilo za medije, in tradicija je bila rojena.

Leta 1958 je dolžnosti od Conada prevzelo severnoameriško zračno-vesoljsko obrambno poveljstvo Norad, s tem pa tudi poročanje o Božičkovi poti. Leta 1981 so na poveljstvu tudi uradno odprli telefonsko linijo, kamor lahko pokličejo otroci in poizvejo o Božičkovi lokaciji. Letos nam to omogoča tudi Google. Na spletni strani santatracker.google.com boste 24. decembra lahko spremljali Božičkovo potovanje po zemeljski obli, do takrat pa si čas lahko krajšate z igranjem božičnih igric.