Poplave

Rušilna Drava bi ob ujmi poplavila velik del naselij

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
20. 12. 2018, 20.49
Deli članek:

Po ekstremnih poplavah v letu 2012 je Drava poplavila še jeseni 2014 in letos. K sreči posledice niso bile tako hude kot v novembru 2012, ko je imela reka rušilno moč. Pri pretoku, ki je v noči s 5. na 6. november 2012 na jezu Markovci znašal okrog 3200 m3/s, je poplavila dobršen del vasi ob stari strugi v spodnjem toku.

STA
Drava, poplave pri Markovcih

V občini Markovci je poplavna voda takrat zalila 41 objektov, v občini Gorišnica 42, v Dolanah v občini Cirkulane sedem, 13 v občini Videm, v občini Ormož štiri, enako na Ptuju, v Središču ob Dravi pa tri. Poškodovane so bile številne ceste, zaradi erozije so se sprožili plazovi, poplavna voda je poškodovala HE Formin in odvodni kanal, odnesla njive in gozd. Ponekod so bile razmere apokaliptične. Dve leti za tem, bilo je prav tako v začetku novembra, so hidrologi ponovno napovedali možnost poplav. Narasla reka je takrat objektom in infrastrukturi prizanesla. Poplavila je polja, travnike in gozdove, večje škode ni povzročila.

Situacijo konec oktobra rešilo vreme.

Precej skrb vzbujajoče so bile napovedi o možnosti poplavljanja reke Drave konec letošnjega oktobra. K sreči se je vremenska situacija spremenila, napovedanih padavin v Avstriji ni bilo in tako sicer narasla voda ni povzročila večje nevarnosti in škode. V spodnjem toku, od zapornic v Markovcih proti Zavrču, je bil pretok skozi ves dan konstanten, med 1000 in 1200 m3/s. Voda ni ogrozila naselij in objektov, razlivala se je po njivah, travnikih in gozdovih.

Objekti v nevarnosti pri pretoku 2000 m3/s

Na Direkciji RS za vode (DRSV) smo poizvedovali, ob kakšnih pretokih reka v spodnjem toku začne poplavljati. Pojasnili so, da dolvodno od jezu Markovci prestopi bregove pri pretoku 500 m3/s. Večja razlivanja se začnejo pri pretoku 1000 m3/s in več. Glede na izkušnje naselja in infrastruktura pri tej količini vode niso v nevarnosti. Drugače bi bilo, če bi se pretoki bližali številki 2000 ali 2500 m3/s. Pri tej vrednosti bi bili pod vodo dobršen del Nove vasi, del naselja Siget v Stojncih, del Muretincev in Gajevcev ter zaselek pri borlskem mostu. Dejansko bi bila situacija podobna tisti iz leta 2012. Poplavljeni ne bi bili samo travniki, njive in gozdovi, temveč tudi objekti v naseljih. Takšno sliko v Atlasu voda pokaže poplavna karta, če bi bil pretok Drave čez jez Markovci v staro strugo 2400 m3/s.

Poplave Markovci, Gorišnica 

Google Maps
Markovci pred poplavami

Atlas voda
Markovci po poplavah

Poplavna karta za območje občin Markovci in Gorišnica pri pretoku 2800 m3/s, ki se na jezu Markovci razdeli na kanal in staro strugo. Po kanalu proti HE Formin bi bil pretok 400 m3/s in v stari strugi, vključno s pritokom Dravinje, dobrih 2400 m3/s.

Vir: Atlas voda

Poplave Nova vas

Google Maps
Nova vas pred poplavami

Atlas voda
Nova vas po poplavah

Razlivanje Drave ob stari strugi Drave v Novi vasi pri Markovcih pri pretoku okrog 2400 m3/s. Pri takšni vrednosti pretoka bi bili pod vodo tudi objekti v delu naselja Siget v Stojncih in tamkajšnje farme.

Vir: Atlas voda

Poplave Muretinci

Google Maps
Muretinci pred poplavami

Atlas voda
Muretinci po poplavah

Poplavljenje Drave v naselju Muretinci v občini Gorišnica pri pretoku v strugi okrog 2400 m3/s. Pri takšni vrednosti pretoka bi narasla voda poplavila tudi objekte v bližini Tünfa v Mali vasi, farme, gasilsko-vaški dom in nekatere objekte v Gajevcih – del naselja na desni strani lokalne ceste v smeri Formina. Poplavljenih bi bilo tudi nekaj objektov v Placerovcih.