Na nebu drona

FOTO: Kaos na londonskem letališču: potnike pozivajo, naj raje ostanejo doma

S.R.
20. 12. 2018, 10.43
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 14.29
Deli članek:

Na londonskem letališču Gatwick je zaradi dronov, ki sta ga preletavala, obstal ves promet. Letališče so zaprli že včeraj ponoči.

Reuters
Letališče Gatwick.

Na najbolj prometnem letališču v Združenem kraljestvu je obtičalo na tisoče potnikov, potem ko so na nebu nad letališčem zaznali dva drona. Letališče so že včeraj zvečer začasno zaprli za ves promet, ko so drona prvič opazili, nato so ga ob 3. uri znova odprli, a za vsega 45 minut, ko sta se drona zopet pojavila.  Letala so še vedno prikovana tla, prav tako pa so na druga letališča preusmerjena letala, ki bi morala v Gatwicku pristati. Šlo naj bi za večja "industrijska" drona in ne "običajna drona, kot jih lahko kupiš v trgovini," je pojasnil Alan McKenna z Univerze v Kentu.

Profimedia
Letališče Gatwick.

Po navedbah britanskih medijev so drona sicer nazadnje videli ob približno 7. uri zjutraj, letela pa sta v neposredni bližini vzletnih stez. Številni potniki še vedno čakajo v letalih, ki bi morala vzleteti, ta pa še vedno čakajo na zeleno luč kontrolnega stolpa. Lov za dronoma oziroma njunimi upravljavci se nadaljuje. Policija je sicer izjavila, da incident ni povezan s terorizmom, temveč da gre za "namerno dejanje, usmerjeno v povzročitev motenj delovanja."

Nastali kaos je tako ali drugače vplival na kar 760 letov, s katerimi bi moralo biti danes prepeljanih približno 110.000 potnikov, so sporočili z letališča. Potnike, ki na letališče še niso prispeli, pozivajo, naj raje ostanejo doma oziroma se prej prepričajo, ali bo njihovo letalo sploh vzletelo. Evropska organizacija za varnost zračne plovbe Eurocontrol je sicer sprva napovedala, da bodo letališče odprli ob 11. uri po lokalnem času (12. po našem času), a je letališče še vedno zaprto. Tako naj bi ostalo najmanj do 16. ure po lokalnem času.