Umor v šolski kolesarnici

FOTO: »Blazen« Bekir jim je za vedno vzel 16-letno hčerko

S.R.
20. 12. 2018, 08.49
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 08.53
Deli članek:

Rotterdam je pretresel umor komaj 16 let stare dijakinje, ki jo je na območju srednje šole ustrelil nekdanji fant.

Facebook
Humeyra je bila stara komaj 16 let, ko ...

V torek popoldne malo po koncu pouka je v nizozemskem mestu Rotterdam pod streli 31-letnega osumljenca, domnevno njenega nekdanjega fanta, klonila 16-letna dijakinja Humeyra Öz. Policija je 31-letnika že aretirala. 

Zločin se je pripetil v kolesarnici srednje šole s približno 300 dijaki, pri čemer dekle v času umora v prostoru ni bilo samo. Tako Özova kot njen krvnik naj bi bila pripadnika turške manjšine na Nizozemskem. Nizozemska policija podrobnosti o storilcu še ni razkrila, a so prijatelji Özove pojasnili, da naj bi z njim pred časom končala razmerje, po tem pa naj bi jim večkrat razkrila, da ji grozi. Nizozemski mediji so morilca že identificirali kot 31-letnega Bekirja E. 

Krvnika je spoznala prek spleta 

Özova je Bekirja pred približno dvema letoma spoznala prek facebooka. Prek tega družabnega omrežja naj bi pozneje z njim tudi končala razmerje, takrat naj bi se začele prve grožnje. Po pripovedovanju njenih prijateljev naj bi jo zaradi groženj v šolo vsak dan spremljal njen oče. Njena družina je spor želela zgladiti tudi s pogovorom z njegovimi starši. Pojasnili so jim, da je Humeyra »zanj premlada,« a jo je po navedbah njene sestrične »še naprej nadlegoval in jih grozil.« Pred približno letom dni so ga prijavili policiji, nedolgo nazaj pa naj bi bil tudi obsojen tudi na dvoletno zaporno kazen, a je kot kaže še vedno mirno romal po rotterdamskih ulicah. Nedavno obsodbo je potrdilo tudi tožilstvo, ki pa je pojasnilo le, da je bil Bekir pod nadzorom probacijske službe, ni pa razkrilo kaznivega dejanja, zaradi katerega so ga obsodili, poroča britanski BBC.

Twitter
... življenje vzela 31-letna pošast.

Ponorel posameznik 

Ravnatelj šole Marc Otto morebitnih groženj, ki jih je bila dijakinja deležna, ni želel komentirati, saj da je to zdaj v rokah policije, ter hkrati poudaril, da varnost v šoli ni vprašljiva. »Gre za starejšo osebo, ki se je nenadoma pojavila v šoli – to ni zapor,« je poskušal pomiriti pretresene starše, ki jih po grozodejstvu skrbi za varnost njihovih otrok. Še bolj kot starše je krvavo dejanje pretreslo same dijake, ki poskušajo doumeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. »Bila je prijetno, ljubko in bistro dekle. Še vedno smo prestrašeni. Kako se je to lahko zgodilo?« je za nizozemske medije dejala ena od prijateljic Özove. 

Na zločin se je odzval tudi župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb, ki je dejal, da napada ne gre obravnavati kot šolski pokol, temveč da gre za blaznega moškega, ki bi lahko udaril kjerkoli.