Skrivnostno

Dokazi o luknji na Mednarodni vesoljski postaji prispeli na Zemljo

B.K./STA
20. 12. 2018, 09.26
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 09.41
Deli članek:

Z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so se danes uspešno vrnili trije astronavti, ki so bili na vesoljski postaji od junija. Kot je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, so z vesoljskim plovilom Sojuz davi pristali v Kazahstanu.

NASA
Luknja v ruskem modulu Sojuz, skozi katero je uhajal zrak.

V času, ko so bili Nemec Alexander Gerst, Američanka Serena Aunon-Chancellor in Rus Sergej Prokopjev v vesolju, so na plovilu Sojuz, priključenem na ISS odkrili luknjo, oktobra pa se je moral Sojuz z dvema astronavtoma po izstrelitvi proti vesoljski postaji zaradi okvare vrniti na Zemljo.

Prokopjev in njegov kolega Oleg Kononenko sta 11. decembra izvedla preiskavo skrivnostne luknje iz zunanje strani plovila Sojuz. Prokopjev je izsledke sedaj s sabo prinesel na Zemljo, kjer jih bodo dalje preučili.

Profimedia
Modula na Mednarodni vesoljski postaji ISS.

"Pristali so (...) Posadka Sojuza MS-09 se je po 197 dneh varno vrnila na Zemljo," je tvitnila agencija Roskozmos. Dodali so, da se posadka po vrnitvi na Zemljo dobro počuti.

Astronavti bi se morali po prvotnih načrtih na Zemljo vrniti 13. decembra, a se je zaradi oktobrske okvare plovila Sojuz zavleklo za teden dni. 3. decembra so na ISS z vesoljskim plovilom Sojuz prispeli Američanka Anne McClain, Kanadčan David Saint-Jacques in Rus Oleg Kononenko, ki bodo na vesoljski postaji ostali pol leta.