Dejanje naj bi celo posneli

»To je za naše brate v Siriji. Tu so glave vaših sovražnikov.« Sta bili skandinavski turistki usmrčeni?

J.P.
20. 12. 2018, 09.34
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 12.06
Deli članek:

Maroške oblasti so potrdile, da je vsaj eden od osumljencev za umor dveh skandinavskih študent »ekstremist«.

Facebook
Louisa Vesterager Jespersen

Zato obstaja možnost, da je bil dvojni umor teroristično dejanje.

Taborili v bližini

Lokalni mediji so objavili fotografije treh od štirih osumljencev, dva z značilnima pokrivaloma in bradama, poroča MailOnline. Zaenkrat so znane le začetnice njihovih imen. R. A. je iz vasice Douar el Caid le lučaj iz Marakeša. Rodil se je leta 1985 in dela kot prodajalec. Leta 1991 rojeni A. E. je tesar iz Marakeša, od tam je tudi leta 1993 rojeni O. A. S čim si kruh služi on, ni znano. Motiv zaenkrat ostaja uganka. En osumljenec je v priporu že od ponedeljka, sumijo ga članstva v skrajni islamistični skupini.

Facebook
Maren Ueland

Predhodna poročila o še dveh aretacijah so bila preuranjena, tamkajšnji policisti pa menda nameravajo z osumljenci obiskati kraj zločina in jih tam izprašati.

Trojica naj bi taborila približno 600 metrov od kraja, kjer je stal šotor Skandinavk. Kaže, da so po umoru pobrali šila in kopita, ne pa tudi dokumentacije, saj je eden od njih, kot poročajo tuji mediji, v njihovem šotoru pozabil osebno izkaznico. Ujele so jih tudi varnostne kamere, ko so bili namenjeni proti šotoru študentk.

Obe sta študirali na Norveškem.

Usmrčeni?

Preiskovalci še vedno pregledujejo posnetek, ki naj bi krožil po družabnih omrežjih in ki domnevno prikazuje njuni usmrtitvi, poroča DailyStar. Kakor tudi, da naj bi eden od moških na posnetku izjavil: »To je za naše brate v Siriji, ki jih je bombardirala koalicija. Tu so glave vaših sovražnikov.« Danska obveščevalna služba je danes potrdila pristnost tega posnetka.

Eno truplo je bilo najdeno v šotoru, drugo zunaj. Odgovornosti za dvojni umor ni prevzel še nihče.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je v noči na danes obsodil ta "surov" zločin z morebitnimi političnimi motivi, lahko pa bi šlo celo za teroristično dejanje. Norveška premierka Erna Solberg pa je obsodila ta "brutalen in nesmiseln napad na nedolžni" osebi, poroča STA.

Poslali so svoje

24-letna danska državljanka Louisa Vesterager Jespersen in 28-letna norveška državljanka Maren Ueland sta bili v ponedeljek najdeni mrtvi na območju gorovja Atlas. Šotorili sta približno 10 kilometrov od turistične vasice Imlil, od koder vodijo poti na goro Toukbal, kamor sta bili namenjeni.

Danske in norveške oblasti so svoje državljane posvarile, da naj se pohodništva v Maroku lotevajo s pomočjo lokalnih vodičev. Obe državi sta v Maroko poslali svoje preiskovalce.