Denuklearizacija

Severna Koreja Američane poziva, naj izboljšajo svoje znanje geografije

B.K.
20. 12. 2018, 10.25
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 10.29
Deli članek:

Severna Koreja ne bo predala jedrskega orožja, če tega najprej ne storijo ZDA.

STA
Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un.

Severnokorejske oblasti so v četrtek sporočile, da se ne bodo odpovedale jedrksemu orožju, če Združene države Amerike ne bodo prve umaknile svojih jedrskih konic iz Južne Koreje.

Izjava, ki jo je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, meče dvome na možnost uspeha denuklearizacije Korejskega polotoka. To sta si obe vpleteni strani očitno predstavljali drugače. ZDA namreč niso pokazale interesa za umik svojih jedrskih konic iz Južne Koreje, severnokorejske oblasti pa jih sedaj pozivajo, naj se bolje izobrazijo v geografiji.

"Ko govorimo o Korejskem polotoku, govorimo o ozemlju naše republike [Severne Koreje] in o celotnem ozemlju Južne Koreje, kjer so združene države namestile svoje invazivne sile, vključno z jedrskim orožjem. Kadar govorimo o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka, to pomeni odstranitev vseh vrst jedrskih groženj, ne samo iz juga in severa pač pa tudi iz vseh območij, ki mejijo na Korejski polotok," so zapisali v izjavi.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump sta se 12. junija letos sestala v Singapurju, kjer sta podpisala dogovor o "popolni denuklearizaciji" Korejskega polotoka. V dogovoru niso bile navedene podrobnosti tega procesa.