"Morda je vedel, morda ni vedel"

FOTO: Trump v primeru Savdske Arabije ne bo ukrepal, a je pomilostil dva purana

S.R./STA
20. 11. 2018, 21.08
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 21.14
Deli članek:

Donald Trump zaradi umora novinarja proti Savdski Arabiji ne namerava ukrepati. Je bil pa danes srečen dan tudi za purana z imenoma Grah in Korenček.

Reuters
Trump je bil danes milosten tako do prestolonaslednika kot do dveh puranov.

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji in prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu zaradi umora novinarja Washington Posta Džamala Hašodžija v Turčiji ne glede na ugotovitve obveščevalne agencije Cie, da je imel prste poleg bin Salman. Trump v tem primeru agenciji ne verjame, podobno kot ji ne verjame, da so se Rusi leta 2016 vpletali v ameriške volitve, da mu pomagajo do zmage. 

Pred dnevi je prišla v medije ocena Cie, da je bin Salman vnaprej vedel za priprave na umor in razkosanje Hašodžija v konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu. Ocena je prišla na dan po ovinkih, zato ker se obveščevalci zavedajo, da Trump aktivno ščiti bin Salmana in dobre odnose s Savdsko Arabijo. 

Na kocki so milijarde

Trump je danes podal kljubovalno izjavo polno klicajev z naslovom "Najprej Amerika" in naložil, da obveščevalne agencije še vedno ocenjujejo vse informacije okrog Hašodžija. "Lahko se zgodi, da je prestolonaslednik vedel za ta tragični dogodek. Morda je vedel, morda ni vedel," je napisal Trump in poudaril, da je Savdska Arabija velik zaveznik ZDA. "Kralj Salman in kronski princ bin Salman odločno zanikata, da bi kaj vedela o načrtovanju izvedbe umora gospoda Hašodžija," je nadaljeval Trump in dodal, da resnica morda nikoli ne bo znana. 

Nato je zatrdil, da je na kocki 450 milijard dolarjev savdskih naložb v ZDA po njegovem lanskoletnem obisku Rijada. Ta številka od prvega Trumpovega odziva na umor nenehno narašča, čeprav je ne more braniti noben resen ali neodvisen ameriški ekonomski analitik. 

ZDA so pred kratkim uvedle sankcije proti 17 državljanom Savdske Arabije, ki jih je Rijad izbral kot krivce za umor, in to je za Trumpa, ki je od samega začetka zagovarjal Savdsko Arabijo in prestolonaslednika, dovolj. Čeprav ugotavlja tudi, da za kongres to ni dovolj. "Člani kongresa bi radi videli ostrejše stališče proti kraljevini zaradi političnih ali drugih razlogov. Upošteval bom vse ideje, ki mi jih bo dal kongres, ampak le če bodo v skladu z absolutno varnostjo Amerike," je dejal Trump.

O Trumpovem stališču so na novinarski konferenci spraševali tudi državnega sekretarja Mika Pompea. Ponovil je, da gre za varnost ZDA, in se nato umaknil pred dodatnimi vprašanji. Ameriški mediji sicer objavljajo informacije iz zaupnih obveščevalnih virov, da je Pompeo med svojim obiskom v Rijadu kmalu po umoru s kraljem Salmanom in bin Salmanom usklajeval zgodbo, ki bo omogočila, da ne bo ostrejših ameriških ukrepov.

Reuters
Trump je bil danes milosten tako do prestolonaslednika kot do dveh puranov.

Trump pred zahvalnim dnevom pomilostil dva purana

Američani praznujejo zahvalni dan v spomin na legendo o praznični pojedini nezakonitih priseljencev iz Evrope, ki so si ustvarili kolonijo Plymouth. Domorodni Indijanci naj bi jim pomagali preživeti z delitvijo jesenskih pridelkov, v zahvalo pa so kasneje dobili genocid in iztrebljanje. 

Trump se je danes držal praznične tradicije in je pred zahvalnim dnevom slovesno pomilostil dva purana. Grah in Korenček se bosta tako izognila usodi 46 milijonov sotrpinov, ki bodo v sredo končali na praznični mizi z nadevom ali brez. 

Grah in Korenček bosta umrla naravne smrti na farmi v Virginiji, kar je posledica varčevalnih ukrepov, saj so pred leti pomiloščene purane vozili v prvih razredih potniških letal vse do Disneylanda v Kaliforniji. Oba srečnika so vzredili na farmi v Južni Dakoti, pomilostitvi pa je v Rožnem vrtu Bele hiše prisostvovala tudi prva dama ZDA Melania Trump

Zabavno tradicijo pomiloščanja puranov naj bi začel ameriški predsednik Harry Truman, kasneje je za nekaj let zamrla, potem životarila brez ceremonij in načrta, oživel pa jo je George Bush starejši leta 1989, ko je jeznim zagovornikom pravic živali zagotovil, da je podarjeni puran pomiloščen. 

Trump se z družino odpravlja na praznovanje zahvalnega dneva na Florido, za razliko od milijonov sodržavljanov pa bo njihova pot minila brez glavobola. Ta bo prišel kot vedno skupaj z zgago v petek po prazniku zaradi preobilno obloženih miz. Trump in prva dama sta že v ponedeljek sprejela v dar uradno božično drevo, ki bo stalo v Modri sobi Bele hiše. Drevo je daroval kmet Larry Smith iz Severne Karoline. Pripeljali so ga s konjsko vprego in Trump je spravil v smeh svoje kritike, ko je konja potrepljal po zadnjici in jo srečno odnesel brez razbitih zob. 

Zahvalni dan je podobno kot božič družinski praznik, ki ga zaznamujejo velike razprodaje in parade ter seveda pojedine s purani, sladkim krompirjem in brusnično omako.

Reuters
Trump je bil danes milosten tako do prestolonaslednika kot do dveh puranov.