Župani

V Borovnici o zmagi odločala dva glasova

Mihael Korsika
20. 11. 2018, 19.30
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 19.40
Deli članek:

Županski kandidat v Borovnici Bojan Čebela je prejel dva glasova več od polovice. Podatki o volilnih rezultatih še niso dokončni, saj so občinske volilne komisije do danes do 19. ure še sprejemale pritožbe glede morebitnih nepravilnosti.

STA
Borovniški župan Bojan Čebela je v prvem krogu slavil na račun dveh glasov.

Prebivalci 156 občin so že v nedeljo, ko je potekal prvi krog lokalnih volitev, dobili svojega župana, medtem ko bo v preostalih 56 potreben drugi krog.

Dva glasova za zmago v prvem krogu

Županske volitve v sedmih občinah so bile zelo tesne, kar zadeva vprašanje zmage v prvem krogu, saj je v njih eden izmed kandidatov prejel odstotek glasov ali manj od polovice veljavnih glasovnic.

Najbolj na tesno je šlo v Borovnici, kjer so bili prešteti že vsi glasovi. Dozdajšnji župan Bojan Čebela je prejel dva glasova več od polovice veljanih glasovnic, to je 952 (50,11 odstotka), medtem ko je njegov prvi zasledovalec zbral 21,53-odstotno podporo.

Na Igu je dozdajšnji župan Janez Cimperman prejel 50,37 odstotka (1563 glasov). Če bi dobil 11 glasov manj, bi bil potreben drugi krog. Na tesno je zmagal tudi dozdajšnji trebanjski župan Alojz Kastelic, ki je prejel 50,49 odstotka glasov in ga je do drugega kroga ločilo le 24.

Na drugi strani bodo morali volivci v Brežicah, Moravčah, Tišini in na Cankovi znova na volišča. V Brežicah se bosta pomerila Ivan Molan (49,77 odstotka) in Igor Zorčič (28,14 odstotka), v Moravčah Martin Rebolj (49 odstotkov) in Milan Balažic (47,14 odstotka), v Tišini Franc Horvat (49,63 odstotka) in Ivan Horvat (22,95 odstotka) ter na Cankovi Danilo Kacijan (49,42 odstotka) in Drago Vogrinčič (29,97). Na Cankovi je Kacijanu do večine zmanjkalo le osem glasov.

Za končne rezultate morajo občinske volilne komisije prišteti še glasove, prispele po pošti. Tudi po tem bodo rezultati še vedno neuradni, saj občinske volilne komisije 48 ur po zaključku volitev še sprejemajo pritožbe glede morebitnih nepravilnosti.
Dokončno poročilo o izidu volitev morajo komisije sprejeti v šestih dneh po volitvah, torej do sobote. Na ministrstvu za javno upravo sicer pričakujejo, da bo večina komisij končna poročila potrdila že do petka.

sta
Na Cankovi je Danilu Kacijanu do zmage v prvem krogu zmanjkalo le osem glasov.

Pet povratnikov

V prvem krogu sedmih lokalnih volitev v samostojni Sloveniji je kandidiralo tudi pet povratnikov. Gre za župane, ki v zadnjem mandatu niso zasedali najvišjega stola v občini, a so jo v preteklosti že vodili.

Med tremi, ki jih je uspel preboj v drugi krog županskih volitev, je tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler. V prvem krogu je po zadnjih podatkih prejel 31,4 odstotka glasov in se bo v drugem krogu pomeril z Aleksandrom Arsenovičem (38,20 odstotka).

Nekdanji prvi mož Ptuja Štefan Čelan se je v nedeljo prav tako uvrstil na drugo mesto. Prejel je 24,64 odstotka glasov, medtem ko je njegova konkurentka v drugem krogu, Nuška Gajšek, dobila 28,1-odstotno podporo.

V drugi krog se je uvrstil tudi nekdanji tržiški župan, večkratni obsojenec in zapornik Pavel Rupar, ki je občino vodil od leta 1994 do leta 2006. Čeprav je bil Rupar med drugim obsojen zaradi oškodovanja občinskega proračuna in zlorabe položaja, zaradi slednjega je bil obsojen celo na eno leto zapora, so mu tržiški volivci namenili 19,15 odstotka glasov, kar je bilo dovolj za uvrstitev v drugi krog volitev, ki bodo potekale drugega decembra. Takrat mu bo nasproti stal aktualni župan Boris Sajovic, ki je v nedeljo dobil 47,49 odstotka glasov.

Nekdanja župana Kamnika in Kočevja, Anton Tone Smolnikar in Janko Veber sta svoj povratek na lokalno politično sceno zaključila že v nedeljo. Prvega je podprlo le 6,64 odstotka oziroma 782 volivcev, medtem ko je v Kočevju s suvereno zmago slavil Vladimir Prebelič (70,85 odstotka), Janka Vebra na drugem mestu pa je podprlo 19,09 odstotka volivcev.