Od začetka leta so v Bosni in Hercegovini po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) registrirali okoli 23.000 beguncev, trenutno pa naj bi se jih v državi nahajalo še okoli 4500.

Največ beguncev, ki so trenutno še v BiH, okoli 3500, naj bi se nahajalo v Unsko-sanskem kantonu na meji s Hrvaško. Po informacijah vodje misije IOM v BiH Petra Van der Auweraerta največ beguncev v BiH živi pod milim nebom, saj je v sprejemnih centrih prostora le za 1700 oseb. Številni begunci, predvsem okoli Velike Kladuše in Bihaća, tako povzročajo nelagodje med prebivalstvom. V Bihaću so med drugim zbirali podpise za peticijo, da bi namestitve za begunce organizirali zunaj mesta.

Lokalni mediji so medtem poročali, da se oblasti v BiH zaenkrat še niso spoprijele s problemom tihotapcev ljudi. Od začetka leta so namreč le enega tihotapca obsodili na tri leta zapora, poteka pa še en proces proti osmim osebam. A Van der Auweraerta opozarja, da skoraj ni dvoma, da je večino beguncev v BiH prišla s pomočjo tihotapcev.

Evropska unija je sicer tej balkanski državi za pomoč pri upravljanju migracij namenila dodatno finančno pomoč v višini 7,2 milijona evrov. Del sredstev bodo namenili tudi boljšemu upravljanju mej.