Beg za življenje

VIDEO in FOTO: Rebecca se je peljala skozi pekel in preživela

S.R.
14. 11. 2018, 14.56
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 15.10
Deli članek:

Opustošenje, ki ga za seboj puščajo požari v Kaliforniji, je strahotno, enako strahotne pa so tudi izkušnje ljudi, ki pred njimi bežijo za svoja življenja.

Zajem zaslonske slike
Peklenska vožnja.

Kot je že zjutraj poročala STA, se je v Kaliforniji število smrtnih žrtev požara Camp povzpelo na 48, še vedno pa pogrešajo več kot 200 ljudi. Gasilci so požar sicer 35-odstotno omejili, v zadnjem dnevu pa jim je v boju pomagalo nekoliko bolj vlažno vreme, umiril pa se je tudi veter.

Gre za uradno najbolj smrtonosen požar v zgodovini Kalifornije, ki še vedno ogroža več kot 15.000 objektov, skupaj pa je bilo evakuiranih približno 50.000 ljudi. Camp je v šestih dneh uničil kar 50.500 hektarjev površin in 7000 objektov, večinoma v mestu Paradise, ki leži približno 280 kilometrov severno od San Francisca. Večina od 27.000 prebivalcev mesta je uspela pobegniti, forenzične ekipe s psi pa iščejo tiste, ki jim to ni uspelo.

Na jugu Kalifornije še vedno divja požar Woolsey, zaradi katerega je bilo na območju premožnega mesta Malibu evakuiranih 200.000 ljudi, povzročil pa je dve smrtni žrtvi in požgal najmanj 435 objektov.

Reuters
Posledice požarov v Kaliforniji.

Vožnja za življenje

Peklensko vožnjo skozi ognjene zublje požara Woosley v Malibuju je posnela Rebecca Hackett, ki je ob zvoku iskric, ki so prasketale po razbeljeni pločevini njenega avtomobila, bežala za svoje življenje. Skozi ogenj se je prebijala na poti od ranča, kjer ima 48 konjev. Ob posnetkih, ki jih je objavila na instagramu, je sporočila, da se je ogenj pojavil od nikoder in da je presrečna da je živa. Dodala je, da so požar preživeli tudi njeni konji, vse ostalo pa da je v pepelu. »Hvala vsem gasilcem, policiji, reševalcem, prostovoljcem, zavetiščem za živali ter vsem, ki so in ki med reševanjem živali, ljudi in domov v Malibuju in okolici še vedno tvegajo svoja življenja,« je dodala.

»Ta ženska, Rebecca Hackett, je junakinja. Do konca je vztrajala, da bi rešila vse konje. V zadnjem trenutku ji je uspelo pobegniti,« pa je na twitterju zapisal eden od številnih posameznikov, ki so z navdušenjem pozdravili njeno požrtvovalnost.

Razmere na tem obalnem predelu vzhodno od Los Angelesa so se danes nekoliko umirile, a je za uničujočem požaru ostalo le črno pogorišče. Gasilci so požar Woosley 40-odstotno omejili. Posledice bodo strašanske, saj je pogorelo skoraj 40.000 hektarjev gozdnih površin in uničilo približno 80 odstotkov površin nacionalnega parka v gorovju Santa Monica.

Vzrok požara na jugu Kalifornije še ni znan, nekoliko drugače je v primeru požara Camp, kjer so nekatere žrtve iz povsem opustošenega mesta Paradise vložile tožbo zoper podjetje Pacific Gas & Electric Co., ki ga obtožujejo, da je krivo za nastanek tega najbolj smrtonosnega požara. Oglasila se je namreč lastnica zemljišča, kjer je požar izbruhnil in se nato razširil na ostala območja. Ta je dejala, da je le dan pred požarom prejela klic, v katerem so jo iz podjetja obvestili, da morajo na njeno posestvo zaradi iskrenja na nekaterih žicah poslati svoje delavce.