Dogovor o brexitu

Kritiki nad Mayevo, ki miri strasti in obljublja večji nadzor

T.L./STA
14. 11. 2018, 15.30
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 18.09
Deli članek:

"Znova bomo dobili nadzor nad našimi mejami, zakoni in denarjem. Zapustili bomo skupno ribiško politiko in skupno kmetijsko politiko, obvarovali pa bomo delovna mesta, varnost in integriteto Velike Britanije," je odgovorila Mayeva na kritike poslancev.

Profimedia
Kritiki očitajo Mayevi, da ne upošteva brexita, za kakršnega so glasovali ljudje.

Velika Britanija je z dogovorom o brexitu, sklenjenim med Brusljem in Londonom, precej bližje tistemu, za kar so se Britanci odločili leta 2016 na referendumu o izstopu Otoka iz EU, je danes v britanskem parlamentu zatrdila premierka Theresa May. Zagovorniki brexita v njeni konservativni stranki in laburisti so medtem nasprotnega mnenja.

Na Downing Streetu, kjer je sedež premierke, so se medtem na dveh ločenih protestih zbrali nasprotniki in zagovorniki brexita. Zagovornikov se je zbralo okoli 100. "Znebite se dogovora Mayeve," so vzklikali. "Če bo sprejet, smo v velikih težavah kot neodvisna država," je povedal eden od protestnikov. Zbrala pa se je tudi manjša skupina nasprotnikov brexita, ki so zahtevali drugi referendum o tem vprašanju. Priznali so, da imajo nekaj skupnega z zagovorniki izstopa iz EU. Nihče ni zadovoljen s tem, kako se razvijajo stvari, so pojasnili.

"Smo precej bližje temu, da bomo upoštevali tisto, za kar so glasovali Britanci na referendumu," je povedala po poročanju britanskih medijev. "Znova bomo dobili nadzor nad našimi mejami, zakoni in denarjem. Zapustili bomo skupno ribiško politiko in skupno kmetijsko politiko, obvarovali pa bomo delovna mesta, varnost in integriteto Velike Britanije," je odgovorila na kritike poslancev. Na referendumu leta 2016 je izstop podprlo 52 odstotkov volivcev.

Premierka je povedala, da dogovor vključuje tudi t. i. varovalko, s katero se bodo izognili trdi meji na irskem otoku. To bo začasna rešitev, če se jim ne bo uspelo dogovoriti o prihodnjih odnosih. "Prihodnje odnose želimo uvesti konec decembra 2020," je pojasnila. Tedaj se bo izteklo predvideno prehodno obdobje.

Vsebina dogovora še ni bila razkrita, a po poročanju britanskih medijev, ki se sklicujejo na vladne vire, predvideva začasno rešitev, s katero bi meja med Irsko in Veliko Britanijo ostala odprta, če London in Bruselj do konca leta 2020 ne bi dosegla novega trgovinskega dogovora. T. i. varovalka zdaj predvideva, da bo Velika Britanija začasno v celoti ostala del carinske unije tudi po izteku prehodnega obdobja. Vključuje tudi dodatna določila za Severno Irsko glede carin in regulacij.

Nezadovoljstvo tudi v vrstah  konservativcev

Do Mayeve je bil med drugim kritičen poslanec iz vrst njenih konservativcev Peter Bone, ki zagovarja brexit. "Ne upoštevate brexita, za kakršnega so glasovali ljudje. Danes boste izgubili podporo številnih konservativnih poslancev in milijonov volivcev," je povedal.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je medtem dejal, da "je vlada porabila dve leti za pogajanja o dogovoru, ki je slab".

Skeptični so tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo vlado Mayeve in ji zagotavljajo večino. Severna Irska bo po besedah poslanca DUP Jeffreyja Donaldsona glede na to, kar o dogovoru poročajo mediji, "obravnavana zelo drugače kot preostali del Združenega kraljestva".

Dogovor, ki "spodkopava ekonomsko in ustavno celovitost Združenega kraljestva je nesprejemljiv," pa je posvarila vodja DUP Arlene Foster.

O dogovoru, doseženem med Brusljem in Londonom, sedaj že razpravlja tudi britanska vlada, ki bo odločila o prihodnjih korakih.