Napetosti

ZDA pripravljene na hladno vojno, če Kitajska ne pristane na vse zahteve

B.K.
14. 11. 2018, 14.37
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 14.40
Deli članek:

Washington od Pekinga pričakuje, da bo naredil konkretno spremembo pri svojih politikah.

Reuters
Ameriški podpredsednik Mike Pence.

Washington naj bi bil pripravljen na daljše obdobje sovražnosti, če Peking ne bo dramatično spremenil svojih politik, naj bi v pogovoru z novinarjem ameriškega časnika Washington Post dejal ameriški podpredsednik Mike Pence.

Pence, ki je z novinarjem Joshem Roginom govoril na letalu, med njegovo potjo v Azijo, pričakuje od Kitajcev, da bodo popustili na raznih področjih, od "zaščite intelektualne lastnine", do "teritorialnih teženj v Južnokitajskem morju".

Washington prav tako pričakuje, da bo kitajski predsednik Ši Džinpin na srečanju s Trumpom konec novembra obljubil tudi spremembo gospodarske, vojaške in politične drže Pekinga. Če Bela hiša z odgovorom ne bo zadovoljna, bo sledila "izražena hladna vojna," je zapisal Rogin.

Ameriški podpredsednik pričakuje tudi, da bo kitajska stran, ki se bo z ameriško delegacijo srečala ob robu vrha G20 v Argentini, tja prišla z že izdelanimi predlogi na vseh področjih. "Prepričani smo, da Kitajska ve, kakšna je naša pozicija," je dejal.

ZDA so v dobri poziciji, če se resnično začne hladna vojna, je še prepričan Pence, ki je bil jasen, da Združene države ne bodo dopustile povečanja kitajskega vpliva v Aziji.

Washington je v zadnjih letih bolj intenzivno pritisnil na Kitajsko, pritisk pa je vrhunec dosegel letos, z zvišanjem uvoznih carin na kitajsko blago. A ne kaže, da bi Peking popuščal. V odogovor na ameriške carine so kitajske oblasti uvedle svoje, prav tako pa nadaljujejo z ambicioznim infrastrukturnim projektom izgradnje novih trgovskih poti med Kitajsko, Evropo in Afriko.