iskanje drugačnih rešitev

Razburjenje zaradi napovedanih rezov socialnih transferjev; vlada korak nazaj

G.G./STA
14. 11. 2018, 15.00
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 15.04
Deli članek:

Namera vlade, da zmanjša pravice na področjih socialne in družinske politike, je razburila poslance opozicijske NSi.

Profimedia
Med drugim predlog predvideva, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada.

Koalicijski člani odbora DZ za finance so z ministrom Andrejem Bertoncljem v torek usklajevali novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, po neuradnih informacijah pa je ministrstvo predvidelo več ukrepov v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike.

"Iz medijev smo izvedeli, da namerava vlada močno zmanjšati socialne transferje in prejemke za družine, kot na primer ukinitev dodatka za velike družine, ukinitev otroškega dodatka posameznim dohodkovnim razredom in višanje cenzusa za pridobitev državne štipendije, kar je nedopustno in v času gospodarske rasti in tudi sramotno," je dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Poudarila je, da je treba finančne rezerve poiskati drugje in spomnila na 1,3 milijarde evrov davčnega dolga, ki čaka, da ga država izterja od davčnih neplačnikov. "Prva zadeva, ki jo bo ta vlada naredila, pa bo očitno poseg na področje, ki prizadene družine, starejše, invalide, otroke... na najbolj ranljive v državi," je navedla.

V NSi so pričakovali, da bo vlada ob dobri gospodarski rasti sprostila še zadnje varčevalne ukrepe, ne pa jih zategnila. Dimičeva je ocenila, da se bodo družine in starši temu gotovo uprli, "pa tudi, če bo treba stopiti pred vladno palačo". Po njenih besedah je nekaj namreč hudo narobe s takšnimi vladnimi predlogi v času gospodarske rasti.

Ob tem je dodala tudi, da je NSi ravno v torek v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, s katerim želijo pomagati starejšim ženskam, ki imajo nizke dohodke in so po podatkih statističnega urada ena izmed najbolj socialno ranljivih skupin.

Iskali bodo drugačne rešitve

Medtem se je predsednik SMC Miro Cerar že pogovoril s premierjem Marjanom Šarcem in ministrom Bertoncljem. Po opozorilu SMC so sklenili, da bodo našli rešitve, ki ne bodo tako, kot je zdaj predvideno, posegale v ranljive skupine, denimo v družino. Predlog v četrtek še ne bo na vladi.