Ljudje so proti

Privatizacija vode je padla v vodo

T.L.
8. 11. 2018, 07.55
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 08.16
Deli članek:

Za privatizacijo so se zavzemala podjetja zaradi dobička in tudi zaradi večje učinkovitosti.

Profimedia
Baltimore prvo ameriško mesto s prepovedjo privatizacije vode

Če se je morda nekoč zdelo, da ideje o privatizaciji zraka, ki ga dihamo, in vode spada v znanstvenofantastično čtivo, pa je danes jasno, da temu ni tako. Zrak in voda brez katerih ne moremo živeti sta lahko tudi nepresahljiv vir dobička za podjetja. In če se kdo tega zaveda, so to Američani.

Zdaj pa je ameriški Baltimore postal prvo večje mesto v ZDA s prepovedjo privatizacije vode in kanalizacijskih sistemov. Tako so se odločili volivci največjega mesta države Maryland na torkovem referendumu ob vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata, poroča STA.

Za razglasitev vode in kanalizacijske infrastrukture kot javne dobrine se je odločilo 77 odstotkov udeležencev referenduma oziroma 148.000 prebivalcev mesta s skupaj 611.000 prebivalci. Glavna pobudnica referenduma je bila neprofitna organizacija Food & Water Watch.

Določene družbe so, kot so zapisali v Food & Water Watch, v zadnjih letih "krožile okoli Baltimora" z načrti za privatizacijo, medtem ko je zvezna oblast podpirala cilje korporacij in ne pravice ljudi. Za privatizacijo so se zavzemala podjetja zaradi dobička in tudi zaradi večje učinkovitosti. Zastarela javna vodovodna infrastruktura propada in prebivalci mesta morajo plačevati iz leta v leto večje račune, privatizacija pa bi te račune še bolj povišala.

V Food & Water Watch so še prepričani, da lahko zdaj Baltimorčani "pritisnejo" na izvoljene predstavnike, da izboljšajo infrastrukturo in vsem prebivalcem zagotovijo dostop do varne vode. Sicer pa v Food & Water Watch pričakujejo in se veselijo sodelovanja tudi z drugimi mesti pri zaščiti javnih vodnih sistemov pred korporativnim prevzemom.