Iztok Kustec je policist, ki je julija navdušil Slovence. Na svetovnem spletu je zapisal, da piše ovadbo zoper človeka, ki je ukradel nekaj deset centov vredno pašteto, kar ga boli, na drugi strani pa da se dogajajo velike tatvine, proti katerim se kot del sistema, ki se bori proti kriminalu, počuti nemočnega.

»Sto trideset milijonov čudežno izgine in zgodi se ne nič – nihče ne odgovarja, ti pa pišeš ovadbo zoper nekoga, ki je ukradel pašteto, vredno 35 centov, in si misliš svoje,« so njegove besede, iz katerih je razbrati, da ga prizadene, da marsikoga, ki je odgovoren za večje tatvine, roka pravice težko ali celo nikoli ne doseže. Njegovo facebook objavo so množice sprejele z navdušenjem in odobravanjem.

Kri po stenah

To, kar je objavil v tokre, pa je bolj kot ne poželo val neodobravanja in zgražanja. Na svojem profilu je objavil zapis, ki se nanaša na vožnjo pod vplivom alkohola. Medtem ko so bistvo njegovih besed »ne vozi pijan« vsi razumeli in jih pozdravili, jih je zmotil predvsem video, ki ga je priložil. Ta prikazuje okrvavljen prostor, za katerega njegovi gledalci menijo, da gre najverjetneje za celico. Večina, ki je videla objavo, tako namreč zapišejo v komentarjih, je prepričana, da je z nekom, ki je vozil pod vplivom alkohola in povzročil prometno nezgodo, fizično obračunal on sam ali morda kakšen njegov stanovski kolega.

»Iz oči v oči se bova pogovorila, kot dva odrasla odgovorna individuuma. Tema najinega pogovora bo vožnja pod vplivom alkohola. Očitno ti vse tragedije, opozorila, preventivne akcije in vsa mogoča prizadevanja neposrednih in posrednih žrtev alkohola o nesmotrnosti takega početja ne zaležejo. Še vedno sedeš za volan nabit kot mamba,« je del zapisa, ki je pospremil posnetek.

video2
Facebook
Vsebina posnetka je spletno javnost precej razburila.

Razdelil ljudi

V nadaljevanju pravi, da so taki vozniki, ki vozijo vinjeni, zanj nula in da bodo tako tudi tretirani. »Če še kar ne razumeš, pridi enkrat z mano svojcem sporočit, da njihovega ljubljenega ni več med nami, pa da vidim, kakšen frajer boš takrat,« je še zapisal.

Nekateri so njegovo objavo podprli, večina pa je bila nad njo zgrožena. »Slovenska policija, je to primerno za na facebook? Ne glede na okoliščine, kaj se je dogajalo in kaj se ni, ne vem, če je pametno, da se javnosti to kaže s tako nazornim posnetkom in takšnim pripisom,« spletni uporabniki zapisujejo v komentarje. Spet drugi so se spraševali, kaj pomeni vsa ta kri.

»Menim, da posnetek definitivno ne spada na facebook, sploh da se z dokazovanjem določenih dejanj z objavo posnetka na socialnem omrežju ponaša nekdo, ki ima vlogo, poklic kot ti,« je zapisal še en komentator. Vsekakor ljudi bega, kaj se je dogajalo v tej sobi. »Upam, da posnetek ne prikazuje zlorabe uradnega položaja, če pa, pa se nadejam, da odgovorni pristane sam v taki celici,« še pišejo na facebooku.

Pojasnila

V burno debato med komentatorji se le enkrat vmeša tudi avtor Iztok Kustec. Pravi, da želi s to objavo javnost prisiliti, da začne razmišljati odgovorno in se zavedati možnih posledic svojih dejanj. »Dejstvo je, da mehke oblike ozaveščanja z raznimi brošuricami, opozorili in druga preventiva ne delujejo v taki meri, kot bi si želeli. Ravno zaradi tega sem se odločil za ozaveščanje z drugačnim pristopom,« je poskušal upravičiti svojo potezo.

Za komentar smo zaprosili tudi policijo, ki se je odzvala precej skopo. Zapisali so le, da so z objavo seznanjeni ter da preverjajo vse okoliščine glede zapisa in posnetka. Njihov podrobnejši odgovor pričakujemo naslednje dni. O tem, kaj so ugotovili, bomo tako poročali v eni od naslednjih izdaj našega časnika.

Policist je kasneje na facebooku še enkrat poskušal pomiriti ljudi. Pravi, da način, ki ga je izbral za to, da sporoči, da alkohol in vožnja ne gresta z roko v roki, temelji na sociološki študiji in da zadeva glede na odziv očitno deluje. Poudarja, da ni mislil nič slabega, ampak vse v duhu varovanja človeških življenj.

Kustec je dodal, da je posnetek nastal ob kršitvi javnega reda in miru. Nek moški je razgrajal v poslovnem objektu in nato še v gostilni in s tem povzročil večjo materialno škodo. Policisti so ga lažje poškodovanega odpeljali, najprej do zdravnika, nato pa do prostora za pridržanje. Nihče od policistov, tako Kustec, mu ni zadal poškodb, ki si jih je povzročil, ko je v stanju alkoholiziranosti razgrajal.