Prisilni odstop

Trump nad posebnega tožilca Muellerja s čistko v lastnih vrstah

S.R./STA
8. 11. 2018, 07.26
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 07.33
Deli članek:

Ameriški demokrati so se z ogorčenjem odzvali na novico, da je predsednik ZDA Donald Trump pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa prisilil v odstop. Zato zahtevajo varovanje pravne države in poudarjajo, da ni nihče nad zakonom.

Reuters
Sessions se je Trumpu "zameril", ker mu med preiskavo ni kril hrbta.

Sessionsa je po poročanju ameriških medijev včeraj zjutraj po telefonu poklical šef kabineta Bele hiše general John Kelly in mu naročil, da naj napiše odstopno izjavo. Sessions jo je napisal tako, da je iz nje jasno, da ne odstopa po svoji volji. Kljub temu gre uradno za njegov odstop, kar je Trumpu omogočilo, da na položaj vršilca dolžnosti pravosodnega ministra ZDA imenuje svojega odločnega zagovornika Matta Whitakerja.

Če bi Trump Sessionsa odpustil, bi na položaj do imenovanja novega pravosodnega ministra napredoval Sessionsov namestnik Rod Rosenstein. Ta naj bi bil prav tako na Trumpovem seznamu za odstrel, in sicer zaradi preiskave ruske afere in izjav, ki jih je dajal v zasebnem krogu, ko je Trump lani odpustil s položaja direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Pričakovana poteza

Novica o Sessionsovem odstopu je odjeknila kot bomba v ameriškem političnem prostoru in povsem odrinila ozadje torkove vmesne volitve. Poteza je bila sicer pričakovana, vendar morda ne tako hitro. Whitaker je na primer lani za CNN natanko opisal scenarij, ki ga je Trump sedaj izpeljal.

"Lahko si zamislim scenarij po katerem bo Sessions zamenjan z nekom v času senatnih počitnic, pravosodni minister pa potem ne bo odpustil Roberta Muellerja, ampak mu bo zmanjšal proračun in s tem praktično zaustavil njegovo preiskavo," je dejal Whitaker. Ta je posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 in Trumpovo sodelovanje z Rusi Roberta Muellerja tudi kritiziral, ker si je drznil preiskovati tudi predsednikove družinske člane.

Trumpov odvetnik za ruske preiskave, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, je priznal, da je vedel, da se nekaj podobnega kuha, vendar naj bi to odsvetoval.

Sessions je pri predsedniku padel v nemilost praktično še pred potrditvijo v senatu, ko se je sam izločil iz ruske preiskave, ki jo je takrat vodil še FBI pod vodstvom Jamesa Comeyja. Trump je javno povedal, da je pričakoval Sessionsovo zaščito pred preiskavo.

Kako lahko odgovorijo demokrati?

Nekdanji pravosodni minister v vladi Baracka Obame Eric Holder je sporočil, da mora vsakdo, ki bo skušal ovirati Muellerjevo preiskavo, odgovarjati. "To je rdeča črta. Smo država zakonov in norm, ne pa država izpostavljena samovolji enega človeka," je sporočil Holder.

Demokrat Jerrold Nadler, ki bo prihodnje leto prevzel vodenje odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa, je zahteval takojšnje odgovore in pojasnila okrog Sessionsa. Nadler je tvitnil, da bo moral zaradi tega nekdo odgovarjati.

Vodja senatnih demokratov Charles Schumer je zahteval, da novi pravosodni minister ZDA zaščiti Muellerjevo preiskavo pred predsednikom Trumpom. Demokrati so zagnali preplah, vendar po ocenah analitikov ne morejo nič. V senatu, kjer ima predsednikova stranka večino, ga ni republikanskega junaka, ki bi si drznil kritizirati Trumpovo potez. Predstavniški dom pa lahko preiskuje in izdaja pozive do onemoglosti, ker bodo spori na koncu pristali pred vrhovnim sodiščem ZDA. Tam pa je Trump utrdil konservativno večino z imenovanjem dveh sodnikov.

Trumpovi podporniki se strinjajo z njim, da je preiskava ruske afere politična gonja demokratov proti predsedniku in glede na vzporedne ankete vmesnih volitev se s tem strinja tudi večina volivcev. Trump ima vsaj trenutno na svoji strani ne le senat in sodno vejo oblasti, ampak tudi Američane.