Našli naj bi dele novinarjevega trupla

Se Trump odpoveduje zvestobi princu? "Nekdo je res zamočil ... "

T.L.
24. 10. 2018, 10.45
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 11.16
Deli članek:

So deli Hašodžijevega trupla zakopani na vrtu savdske rezidence v Istanbulu? To trdita dva vira.

Profimedia
Nepričakovano je konferenco obiskal nasmejani princ.

Po skorajda filmskem scenariju, ki so se ga, kot kažejo razkritja, domislili v Savdski Arabiji, ko so se znebili kritika oblasti, novinarja Džamala Hašodžija, vznemirjenje svetovne javnosti ob škandalu še ne pojenja. Ali bo savdska kraljeva družina - kot je menda napovedal zet Donalda Trumpa - škandal preživela bolj ali manj nedotaknjena, še ni jasno. Sploh ne v luči zadnjih Trumpovih izjav za The Wall Street Journal.

Medtem pa si v Savdski Arabiji prizadevajo, da bi v svetovni javnosti pričarali vtis, da v državi vse  - in predvsem posel - poteka nemoteno. To potrjuje tudi aplavz ob nenapovedanem prihodu princa Mohameda bin Salmana, ki se je z nasmehom na obrazu v torek pojavil na globalni konferenci investitorjev, znani tudi kot Davos v puščavi.

33-letni princ se je pojavil koncu torkovega dnevnega konferenčnega dogajanja in požel veliko pozornost udeležencev, ki so skušali princa, ki je sedel poleg jordanskega kralja Abdulaha, fotografirati. Z jordanskim kolegom je sicer konferenco kmalu zapustil. Organizatorji so kasneje, tako piše Bloomberg, sporočili, da bo princ danes na konferenci imel tudi govor. Prvega po izbruhu afere z izginotjem in usmrtitvijo novinarja Hašodžija. Ali se bo v njem dotaknil tudi ostrih izjav turškega predsednika Erdogana, ki je v torkovem nagovoru poslancem vladajoče turške stranke savdsko kraljevo oblast oziroma princa skorajda neposredno obtožil laganja glede Hašodžijeve smrti, ni znano. 

Novinarjev sin in brat na kraljevi dvor

Sta pa kralj Salman in princ Mohamed bin Salman sprejela in stisnila roko in izrekla sožalje družini novinarja Džamala Hašodžija. Natančneje, v kraljevi palači v Rijadu sta sprejela sina Salaha in novinarjevega brata Sahela.  

Profimedia
Salah Hašodži, sin umorjenega Džamala Hašodžija, v trenutku, ko mu je sožalje ob smrti očeta izrekel princ Mohamed bin Salman.

S podjetnostjo nad škandal

In medtem ko se v Savdski Arabiji s podjetnostjo in investicijami trudijo popraviti vtis, ki so si ga nakopali, ko so oči sveta uprte v državo zaradi škandala v zadevi Hašodži, so v zadregi tudi najtesnejši zavezniki oziroma poslovni partnerji Savdske Arabije. Predvsem ZDA so se zaradi škandala znašle pod pritiskom javnosti, da zaostrijo odnose z Rijadom, kar pa ameriškim oblastnikom že v preteklosti ni šlo najbolje od rok.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer včeraj napovedal, da bodo ZDA "kaznovale odgovorne" in so umaknile vizume 21 državljanom Savdske Arabije. ZDA naj bi identificirali nekaj možnih osumljencev, ki so vpleteni v umazano zgodbo Hašodžijeve smrti, v vrstah savdskih obveščevalcev, na dvoru kraljevine in na zunanjem ministrstvu. Gre za prve sankcije, ki so jih v ZDA sprejeli po 2. oktobru letos, ko je izbruhnila afera z izginotjem novinarja Hašodžija. Njegovega trupla sicer še vedno niso našli.

Dva vira sta sicer za britanski Sky News izjavila, da naj bi našli razkosane dele Hašodžijevega trupla že našli. Eden od virov trdi, da so jih odkrili na vrtu rezidence savdskega generalnega konzula v Istanbulu. 

Izbrane besede o dogajanju je z javnostjo v Beli hiši delil tudi Trump. Za Savdijce je dejal, da je bil njihov "originalni koncept zelo slab, bil je zelo slabo izveden in prikrivanje je najslabše v zgodovini prikrivanj." Dodal je še, da kdorkoli se je že domislil tega, je v velikih težavah. "In mislim, da bi moral biti v velikih težavah," je še dodal.

"Ne bi smelo priti do usmrtitve in prikrivanja  - ker se to nikoli ne bi smelo zgoditi," je dejal Trump, ki je zadevo označil za "polom".

Na kasnejši večerji z vojaški voditelji se je Trump po poročanju časnika The Guardian znova vrnil na temo Hašodžijeve smrti in kako katastrofalno so zadevo opravili in skušali pod preprogo pomesti Savdijci. "Nikoli ne bi smeli pomisliti na to. Ko so enkrat pomislili na to, so slabo opravili tudi vse drugo .... To se nikoli ne bi smelo zgoditi," je dejal ameriški predsednik.  

Profimedia
Donald Trump

Preobrat: kralju verjame, za princa pa ni prepričan

Nekoliko bolj neposreden pa je bil Trump v intervjuju za The Wall Street Journal. Podal je namreč prvo izjavo, ki nakazuje, da bi za dogajanje lahko krivil princa Mohameda bin Salmana, ne pa kralja Salmana.  

V dneh po izginotju se je Trump zadovoljil s pojasnili savdske kraljeve oblasti, da v izginotje novinarja ni vpletena. V izjavah za ameriški časnik pa je nakazal na preobrat: še vedno ne verjame, da bi bil v dogajanje vpleten kralj Salman (82), ni pa več prepričan, da v vse skupaj ni vmešan 33-letni princ.

Na vprašanje o mogoči vpletenosti princa Mohameda v dogajanje, je Trump odgovoril: "No, na tej točki je zdaj princ tisti, ki vodi stvari. On vodi stvari in bi, če bi bil kdo vpleten, bil to on." Dodal je, da je "natančno izprašal" princa Mohameda o Hašodžijevi smrti ter da je vprašanja postavil večkrat in na več različnih načinov. "Moje prvo vprašanje se je glasilo, 'ali si vedel karkoli glede načrtovanja,'" je Trump ponovil vprašanje in dejal, da mu je princ na to odgovoril negativno. "Rekel sem, 'kje se je začelo?' In odgovoril je, da se je začelo na nižjih nivojih."

Na novinarjevo vprašanje Trumpu, ali je verjel prinčevim besedam, je Trump zastal za nekaj sekund in nato odgovoril: "Želim mu verjeti. Resnično si mu želim verjeti."