Slovo

Poslovil se je veliki Alojz Rebula

S.R./STA
24. 10. 2018, 10.21
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 10.24
Deli članek:

Umrl je pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec Alojz Rebula

Bobo
Alojz Rebula

V 95. letu starosti je ponoči v bolnišnici v Topolšici umrl pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec Alojz Rebula, je poročal Primorski dnevnik. Njegov opus obsega črtice, novele in romane ter refleksivno dnevniško in potopisno prozo. Med najznačilnejša dela sodijo romani Senčni ples, V Sibilinem vetru in Divji golob.

Kot še poroča Primorski dnevnik, se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo pred desetimi dnevi in je bil zaradi težav z dihanjem sprejet v bolnišnico. Pokopali ga bodo na pokopališču v Loki pri Zidanem mostu, kjer je živel. Datum pogreba, ki bo v družinskem krogu, še ni znan.

Rebula se je rodil v Šempolaju pri Trstu 21. julija 1924. Po italijanski klasični gimnaziji v Gorici in v Vidmu je leta 1949 diplomiral iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani. Leta 1960 je v Rimu doktoriral z disertacijo o Dantejevi Božanski komediji v slovenskih prevodih. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu.

Za roman Nokturno za Primorsko je leta 2005 prejel kresnika. Je tudi prejemnik drugih pomembnih slovenskih in italijanskih nagrad.