Sprememba

Konec tedna nas čaka obilno deževje, ki bo trajalo kar tri dni. Na Koroškem pa že prve snežinke

J.P.
24. 10. 2018, 09.42
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 10.06
Deli članek:

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo državo zajelo obilno deževje, napovedujejo meteorologi.

Bobo
Težišče padavin bo sprva na zahodu, potem pa tudi na jugu in v osrednji Sloveniji.

Po daljšem obdobju suhega vremena se bo koncu tega tedna obeta korenita sprememba. "Nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem bo nastalo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak. Zelo vetrovno bo tudi po nižinah," sporočajo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Na Kopah je zapadlo nekaj snežink. Posnetek si lahko ogledate spodaj.

Dež bo hribovite zahodne kraje začel močiti v petek, medtem ko bodo močnejše padavine sledile predvsem v soboto, nedeljo in ponedeljek. "Težišče padavin bo sprva na zahodu, potem pa tudi na jugu in v osrednji Sloveniji. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško," napovedujejo meteorologi.

Po prvi oceni lahko v celotnem padavinskem obdobju v zahodni Sloveniji pade od 200 do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednjem in južnem delu države pa od 100 do 250 litrov na kvadratni meter.

Možne poplave

Po prvi oceni lahko v celotnem padavinskem obdobju v zahodni Sloveniji pade od 200 do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednjem in južnem delu države pa od 100 do 250 litrov na kvadratni meter.

V večjem delu države bodo narasle tudi reke. Meteorologi opozarjajo, da bodo kljub trenutni mali vodnatosti rek možna poplavljanja.

Danes in jutri

Danes bo povečini sončno, na severu in severovzhodu občasno pretežno oblačno. Predvsem v Prekmurju bo lahko popoldne ali zvečer padla kakšna kaplja dežja. Čez dan se bo krepil veter severnih smeri, ki bo močnejši zlasti v višjih legah severovzhodne in severne Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija. V četrtek se bo v severnem delu Primorske pooblačilo, ponekod v Posočju bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Drugod bo povečini sončno. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju okoli 11, najvišje dnevne od 14 do 20 stopinj Celzija.