Razkrito prikrivanje

VIDEO: Šokanten posnetek: Savdijci "na cesto poslali" Hašodžijevega dvojnika

T.L.
22. 10. 2018, 14.55
Posodobljeno: 22. 10. 2018, 15.16
Deli članek:

Hašodžijevi zaročenka Hatice Cengiz je objavila pretresljive besede v spomin zaročenca, v javnosti pa odmeva posnetek, ki dokazuje, da so Savdijci v Turčijo pripeljali Hašodžijevega dvojnika, ki si je, kot pravijo turški preiskovalci, nadel še topla Hašodžijeva oblačila.

Profimedia
Hašodžijev vstop v prostore konzulata.

"Iz mojega sveta so vzeli tvojo telesno prisotnost. Ampak tvoj čudoviti smeh za vedno ostaja v moji duši. Moj dragi Džamal Hašodži". To so besede, ki jih je v spomin na tragično umrlega partnerja Džamala Hašodžija, s katerim je načrtovala poroko, zapisala Hašodžijevi zaročenka Hatice Cengiz. Ona je bila tista, ki je z zaskrbljenostjo in zaman več ur pred konzulatom čakala izbranca in nato o njegovem izginotju obvestila turške oblasti. Prav njej je stražar na vhodu dejal, ko je poizvedovala, kje je njen zaročenec, da je novinar morda stavbo zapustil skozi zadnji vhod.  

Ne mine dan, ko v javnosti niso razkrite nove in šokantne podrobnosti še ne povsem pojasnjenega dogajanja v povezavi s smrtjo novinarja Džamala Hašodžija v prostorih savdskega konzulata v turškem Istanbulu. Turčija obljublja, da bo trditve, da so novinarju sodili savdski agenti, tudi dokazala in predsednik Recep Tayyip Erdogan je za torek napovedal, da bodo razkrili resnico o Hašodžijevi smrti.

Savdijci pripeljali Hašodžijevega dvojnika in ga oblekli v njegova oblačila

Ameriška televizijska družba CNN pa je objavila posnetke varnostnih kamer z istanbulskih ulic, ki so del preiskave turških oblasti, in ki kaže moškega, ki savdijski konzulat zapušča pri zadnjih vratih in je oblečen v Hašodžijeva oblačila, nosi pa še lažno brado in očala. Moškega v isti odpravi so kasneje kamere posnele tudi nekaj ur kasneje med ogledovanjem turističnih znamenitosti.

Zdaj je že znano, da je moški na posnetku, ki nosi novinarjeva oblačila, Mustaf al-Madani, ki je bil po besedah turških preiskovalcev del skupine likvidatorjev, ki so jih poslali, da bi ubili novinarja, ko je v konzulat prišel po dokumentacijo, ki bi mu omogočila, da se poroči z zaročenko.

Kot pravijo turški preiskovalci, so Savdijci skušali z Madanijem, ki je podobe starosti, višine, telesne teže in postave na sploh, poskušali prikriti, da je Hašodži umrl v prostorih konzulata. Madani je sicer star 57, Hašodži pa je imel 59 let.

Eden od turških preiskovalcev je še dejal, da posnetek razkriva, da so Madanija pripeljali v Istanbul le z enim namenom – da odigra vlogo Hašodžijevega dvojnika. "Dvojnika ne potrebuješ, če želiš nekoga izročiti ali ga zaslišati," je odločen turški uradnik, ki je dodal, da se turška ocena dogajanja od 6. oktobra ni spremenila: prepričani so, da se je zgodil načrtovan umor in da so truplo novinarja odnesli iz konzulata. Kje je to truplo, zaenkrat še ni znano.

Profimedia
Vhod v prostore konzulata Savdske Arabije v Istanbulu.

Savdijski vir pa ni ne potrdil in ne zanikal, da je bila vloga Madanija v Turčiji vloga Hašodžijevega dvojnika, čeprav je poudaril, da smrt novinarja ni bila načrtovana. Madani je sicer približno deset let starejši od drugih članov 15-članske ekipe, ki je konzulat zapustila skozi zadnja vrata. Posnetki kažejo, da je Madani nosil identična oblačila kot Hašodži. Kamere so ujele Madanija, kako je štiri ure prej vstopil skozi sprednja vrata v prostore konzulata, skupaj z drugimi domnevnimi storilci. Ko je vstopil, ni nosil brade in je bi – z izjemo obuvala – drugače oblečen. "Hašodžijeva oblačila so bila verjetno še topla, ko si jih je nadel," je dejal turški preiskovalec.