Smrt novinarja

Erdogan: "Imamo dokaze, umor Hašodžija je bil načrtovan"

T.L.
23. 10. 2018, 12.04
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 09.29
Deli članek:

Turčija lahko trditve podpre z dokazi, je še dejal turški predsednik. Od Savdske Arabije turški predsednik zahteva odgovor, kjer se nahaja truplo novinarja.

Reuters
Džamal Hašodži je bil kritičen do režima savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Napočil je dan D, dan, za katerega so turške oblasti napovedale razkritje vseh izsledkov preiskave o smrti novinarja Džamala Hašodžija v prostorih konzulata Savdske Arabije v Istanbulu.

Zaenkrat je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v nagovoru članom parlamenta vladajoče stranke AKP dejal, da je bila smrt novinarja načrtovana več dni vnaprej, da smrt ni posledica "zmede". Nadaljeval je, da Turčija razpolaga s trdnimi dokazi, da je bil Hašodži ubit "v načrtovanem in barbarskem" umoru v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Zavzel se je, da bi osumljencem sodili v Turčiji in zahteval od Savdske Arabije, da priskrbi odgovore, kje je Hašodžijevo truplo in kdo je zaukazal operacijo. 

Erdogan je še potrdil, da so v kraljevini v zvezi z dogodkom aretirali 18 ljudi. Turški predsednik pa ni objavil podrobnosti o dokazih, ki so jih preiskovalci zbrali v povezavi z novinarjevo smrtjo. Prav tako ni omenil avdio in video posnetkov, o katerih so pisali turški in drugi mediji v dneh po izginotju novinarja. 

Kot je še razkril turški predsednik, je skupina, ki je v Turčijo dopotovala z namenom, da "poskrbi" za novinarja, dan pred obiskom Hašodžija v prostorih konzulata, odšla v beograjski gozd v bližini konzulata, na območje, ki ga je minuli teden preiskala tudi turška policija, ko je iskala novinarjevo truplo.

Člani skupine so poskrbeli tudi za to, da so pred prihodom novinarja odstranili varnostne kamere s stavbe konzulata in posnetke.