Prebivalci severozahodnega dela Floride so danes prišli na površje iz zavetišč in se soočili z opustošenjem, ki ga je za seboj pustil orkan Michael. Brez elektrike je 900.000 odjemalcev, orkan pa je kriv za dve smrtni žrtvi. Vse razsežnosti škode še niso znane, vendar pa televizijski posnetki pričajo o katastrofi.

Najhuje je prizadeto območje okrog kraja Mexico Beach, kamor je Michael pridrvel v sredo s hitrostjo vetrov do 250 kilometrov na uro in zravnal z zemljo hiše, drevesa in daljnovode ter poplavil ceste. Za hišami so ostale le betonske podlage, ker o hišnih temeljih v ZDA ne gre govoriti celo ponekod na orkansko izjemno ogroženih območjih.

Na ruševine so se odpravile ekipe za iskanje in reševanje, usoda številnih prebivalcev prizadetih območij pa še ni jasna, saj se vsi še zdaleč niso odzvali ukazu za evakuacijo. Samo v Mexicu Beach jih je doma ostalo 285. Glavni razlog so stroški takšnih evakuacij.

Nekateri pa tega brez pomoči oblasti niso mogli. Iz poškodovanih bolnišnic v območju mesta Panama City sedaj evakuirajo bolnike, državna duševna bolnišnica v kraju Chattahoochee pa je odrezana od sveta in potrebščine dovažajo s čolni.

Orkan Michael je medtem kot šibkejša tropska nevihta že prepihal in zalil Georgio ter Južno Karolino in je v Severni Karolini s hitrostjo vetrov do 85 kilometrov na uro. Meteorologi predvidevajo, da bo zalil še Virginijo, v četrtek zvečer pa zapustil kopno in se vrnil nad Atlantik.

Orkan Michael
Profimedia
Uničenje po orkanu.

Zaradi orkana je na Floridi umrl moški, na čigar hišo je padlo izruvano drevo, v Georgii pa je veter dvignil s tal garažni nadstrešek, ga vrgel na hišo in ena od nog nadstreška je šla skozi streho ter zadela v glavo 11-letno deklico v hiši in jo ubila.