Nevarnost

Spermagedon: bomo zaradi neplodnosti ljudje izumrli?

Mirko Vorkapić
11. 10. 2018, 20.00
Deli članek:

Podatki raziskav kažejo, da je bila povprečna količina spermijev v zahodnih državah prepolovljena v eni generaciji.

Profimedia
Pri nas zaradi neplodnosti vsako leto poišče pomoč okoli tisoč parov.

Po ugotovitvah število gibljivih spermijev oziroma tako imenovanih plavalcev upada za slaba dva odstotka na leto. Strokovnjaki se bojijo, da sodobni način življenja ubija plodnost pri moških. Kot glavne krivce navajajo onesnaževanje okolja, hitro hrano in pomanjkanje fizične aktivnosti. Medicinska fakulteta iz Filadelfije in klinika za plodnost IVIRMA sta spremljali skoraj 120 tisoč moških, ki so imeli težave s plodnostjo, v ZDA in Španiji med letoma 2002 in 2017. Moške so razvrstili v tri skupine glede na število gibljivih spermijev. Gibljivost je, kot pravi študija, pomembnejša od števila spermijev. Med moškimi Američani, ki so bili v skupini z največ gibljivimi spermiji, so zaznali letni upad »plavalcev« za 1,8 odstotka. V obdobju med letoma 2002 in 2005 je bilo v skupini najbolj plodnih 84,7 odstotka moških, ta delež pa se je v obdobju med letoma 2014 in 2017 zmanjšal na 79,1 odstotka. Hkrati se je razširila skupina najmanj plodnih, ki zdaj obsega 11,6 odstotka moških.

Zato, ker jemo smeti!

»Nismo pričakovali, da bomo zaznali skoraj identičen upad kvalitete sperme v ZDA in Španiji. Če se bo ta trend nadaljeval, obstaja nevarnost, da bo več moških postalo neplodnih,« je povedal soavtor študije James Hotaling. Britanski strokovnjak s klinike za plodnost CARE Charles Kingsland meni, da gre krivca poleg prehrane iskati tudi v sedečem načinu življenja. »Ljudje imajo tendenco pojesti več 'smeti' kot v prejšnjih generacijah.« Druga študija fakultete IcahnSchool of Medicne v New Yorku je preučevala več kot 2500 donatorjev spermijev. Ugotovili so, da je plodnost ameriških moških upadla v Los Angelesu, Palo Altu, Bostonu, Houstonu in Indianapolisu, le v New Yorku je ostala na enaki ravni. Tudi ta študija izpostavlja, da življenje sede ter nasičene maščobne kisline v hitri hrani zmanjšujejo število spermijev. Ugotovljeno je bilo tudi, da je kemični bisfenol A (BPA), ki se uporablja v plastičnih ovojih in posodah, strupen za spermo.

arhiv
Spermiji

Prepolovljeno število

Rezultati, ki jih je leta 2017 objavila jeruzalemska univerza pod vodstvom dr. Hagaia Levina, prav tako kažejo, da število spermijev pri moških, ki živijo v zahodnem svetu, vztrajno upada. V zadnjih 40 letih se je namreč zmanjšalo za 50 odstotkov. Podatki veljajo tako za Severno Ameriko kot Avstralijo, Novo Zelandijo in Evropo. Dr. Levine je povedal, da se mu rezultati raziskave zdijo naravnost šokantni ter da nesporno kažejo na to, da okolje močno vpliva na zdravje. »Na število spermijev pa niso vplivali le škodljive kemikalije in pesticidi, ampak tudi stres, kajenje in debelost.« Na medicinski fakulteti v Zagrebu menijo, da je plastika zagotovo najbolj nevarna, saj človeštvo, kot pravi dr. Davor Ježek, vsako minuto strese velik kamion plastike v morje. Njeni delci se nato skozi ribe, pitno vodo, meso, zelenjavo in sadje vključijo v našo prehransko verigo. Medtem se na kliničnem oddelku za reprodukcijo v Ljubljani vsako leto zglasi tisoč novih parov s težavami. Analize, ki so jih opravili, so pokazale enako zmanjšanje kot drugod po svetu. Po slabši kakovosti semena pri nas izstopata koroška in pomurska regija.