Koalicija in denar

Šarčeva vlada še brez ocene, koliko dodatnih evrov bo potrebnih

T.L./STA
11. 10. 2018, 17.49
Posodobljeno: 11. 10. 2018, 17.51
Deli članek:

"Napovedujem že zdaj, da bo v letu 2019 potreben rebalans proračuna," je dejal minister Bertoncelj in dodal, da bodo vanj vključili tiste ukrepe iz koalicijskega sporazuma, o katerih se bodo uskladili. Koalicija ima torej po njegovih besedah še nekaj tednov časa.

Bobo
Marjan Šarec

Vlada je potrdila osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki določa finančni okvir za celotne javne finance in ga mora Slovenija tako kot preostale države z evrom najpozneje do ponedeljka poslati v Bruselj. Dokument je enak zdajšnjim proračunskim načrtom, sprejetim že novembra lani, bo pa že kmalu potreben rebalans. 

Države območja evra morajo osnutke proračunskih načrtov poslati v Bruselj vsako leto do sredine oktobra. To določajo proračunska pravila, uvedena v finančni krizi, ki krepijo evropski nadzor nad nacionalnimi proračunskimi politikami s ciljem preprečitve novih kriz. 

"Vlada je mandat nastopila 13. septembra in v tem kratkem času ni bilo mogoče pripraviti vseh politik in ukrepov, ki bi vplivali na proračun za leto 2019," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. Slovenija bo tako Evropski komisiji poslala osnutek proračunskega načrta za leto 2019 ob predpostavki nespremenjenih politik. "To pomeni, da upoštevamo le že vse dogovorjene in sprejete zakonske obveze na današnji dan," je dejal. 

Ukrepi iz koalicijskega sporazuma torej v proračunskih načrtih za leto 2019, ki jih bo ocenjevala Evropska komisija, še niso vključeni. Prav tako še niso upoštevane zahteve sindikatov. Koliko dodatnih obveznosti bi lahko zaradi tega nastalo, Bertoncelj danes še ni znal oceniti. 

Na osnovi teh nespremenjenih politik je za leto 2019 predviden presežek vseh štirih blagajn javnih financ v višini 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Cilj po njegovih besedah je, da se v srednjeročnem obdobju izravna tudi strukturni saldo. 

Dolg države naj bi nominalno ostal nekaj nad 32 milijardami evrov, zaradi gospodarske rasti pa se bo njegov delež v BDP zmanjšal na 66,6 odstotka. "Torej nakazujemo počasno padanje deleža dolga v BDP in s postopnim zmanjševanjem bomo nadaljevali," je še dejal Bertoncelj. 

Proračun za leto 2019 je DZ sprejel že novembra lani. "Napovedujem že zdaj, da bo v letu 2019 potreben rebalans proračuna," je dejal minister in dodal, da bodo vanj vključili tiste ukrepe iz koalicijskega sporazuma, o katerih se bodo uskladili. 

Koalicija ima torej po njegovih besedah še nekaj tednov časa. "Da se dogovorimo in uskladimo prioritete," je dejal Bertoncelj in poudaril, da si bo prizadeval za takšne ukrepe, ki bodo ustvarili pogoje za čim višjo gospodarsko rast.