Kriminalisti na delu

Korupcija in žilne opornice: Fakinovi o ničelni toleranci do korupcije

T.L./STA
11. 10. 2018, 15.45
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 09.41
Deli članek:

O kriminalistični preiskavi ministrstvo ni seznanjeno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na današnje kriminalistične preiskave v bolnišnicah zapisali, da zaenkrat s preiskavami niso seznanjeni, zato jih tudi ne morejo komentirati. So pa poudarili svojo zavezanost k ničelni toleranci do korupcije, kar po njihovih navedbah potrjujejo številni ukrepi, ki so jih v preteklosti sprejeli na tem področju.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu za zdravje, je minister Samo Fakin prejšnji teden na srečanju z vodstvi bolnišnic znova pozval k gospodarni in transparentni porabi sredstev v javnih zdravstvenih zavodih, za kar so odgovorna njihova vodstva.

Nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS) je ob preiskavah dejala, da je bila očitno odločitev o ustanovitvi komisije pravilna, čeprav so jim očitali, da se gredo lov na čarovnice.

"Če je današnja preiskava rezultat poročila naše komisije, potem sem vesela, da sta se Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in Specializirano državno tožilstvo (SDT) odločila oziroma sta skozi gradivo komisije spoznala, da je dovolj materije, da lahko obiščejo zdravstvene ustanove," je v današnji izjavi za medije dejala Godčeva. Poslanka SDS bi kaj takega sicer pričakovala že prej, saj so pristojni organi z nekaterimi informacijami in gradivi razpolagali že pred ustanovitvijo preiskovalne komisije, pa je bila leta 2015 preiskava ustavljena in ponovno odprta prav v času, ko so začeli delovati tudi v parlamentu.

Ob tem je izrazila upanje, da NPU ne bo preiskoval samo zdravnikov v bolnišnicah, pač pa tudi vodje nabave in direktorje bolnišnic v takratnem obdobju, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. 

Ministrstvo je skupaj z združenjem javnih zdravstvenih zavodov vzpostavilo Intravizor, ki ponuja podatke o cenah 90.000 zdravil ter medicinskih materialov in pripomočkov. Pri projektih, kjer sodelujejo tuji strokovnjaki, pa je uvedlo možnost prijave navzkrižja interesov in izločitev takih posameznikov iz sodelovanja oz. odločanja.

Poleg tega je ministrstvo s Transparency International Slovenia podpisalo pakt integritete, ki ga upoštevajo pri izvedbi projektov prenove bolnišnic do leta 2020. Z ministrstvom za javno upravo pa izvaja skupna javna naročila zdravil in medicinskih pripomočkov in "tudi na ta način zmanjšujemo korupcijska tveganja ter zagotavljamo primerljivo kakovost storitev za bolnike ter gospodarno porabo javnih sredstev".

Odziv iz ljubljanskega UKC: Kriminalisti imajo vso podporo

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so sporočili, da imajo kriminalisti "vso podporo vodstva in vseh služb kliničnega centra, da opravijo temeljito preiskavo tako na področju žilnih opornic kot pri drugih morebitno spornih dobavah". Ob tem so poudarili, da zavod UKC in njegova uprava nista v preiskavi.

Dodali so, da so preiskovalcem nudili "vso pomoč, vse listine in dostop do dveh poslovnih prostorov", preiskava pa ni zmotila dela v kliničnem centru.

V ljubljanskem UKC so še spomnili, da so na javnem razpisu za žilne opornice, ki so ga novembra 2017 ponovili zaradi previsokih cen ponudnikov, dosegli vnovično znižanje cen, kar jim je prineslo več kot 300.000 evrov letnega prihranka.

Nikogar niso pridržali

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so sicer danes zjutraj začeli izvajati hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje. Zaradi domnevne korupcije v zdravstvu preiskujejo deset ljudi in dve pravni osebi, nikogar od teh pa niso pridržali. Preiskave so povezane z nabavo žilnih opornic ter potekajo tudi v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor ter v celjski bolnišnici. 

Potrkali so na 16 naslovov

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, kriminalisti v hišnih preiskavah, ki potekajo na 16 naslovih, iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Po doslej zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, a to še ni dokončni znesek.