Jack Ma

Najbogatejši Kitajec: v hladni vojni s Kitajsko bodo ZDA potegnile kratko

B.K.
11. 10. 2018, 15.05
Posodobljeno: 11. 10. 2018, 15.06
Deli članek:

Ustanovitelj in izvršni direktor spletnega trgovca Alibaba Jack Ma, ki se je pred dnevi spet uvrstil na prvo mesto najbogatejših Kitajcev, Združene države Amerike svari pred nadaljevanjem trgovinske vojne s Kitajsko.

Reuters
Jack Ma

Selitev proizvodnje iz ZDA na Kitajsko je povišala ameriški Bruto družbeni proizvod (BDP), je prepričan Ma, ki ne razume logike za tarifami, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump naložil na kitajski uvoz.

Ma, ki je preko videokonference nagovoril obiskovalce kitajske konference v malezijskem Kuala Lumpurju je opozoril, da bodo ZDA "trpele bolj" kot Kitajska, če bodo še nadalje skušale zagnati hladno vojno, s katero želijo nevtralizirati gospodarsko rast te razvijajoče se države.

Majeve komentarje je ponovil tudi njegov namestnik Joe Tsai: "Tako smo povezani, da bo bolečina prevzela ves svet. Vsi bodo čutili bolečino [zaradi trgovinske vojne]," je prepričan Tsai.

Ma je globalno gospodarsko situacijo komentiral medtem, ko svetovni trgi padajo že peti dan zapored. Evropske borze so tako danes padle na najnižjo raven v zadnjih 20 mesecih, ameriški industrijski kazalnik Dow Jones pa je včeraj padel za 3,15 odstotka, kar je tretji največji padec v zgodovini Wall Streeta.