Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ob pomoči kriminalistov iz drugih policijskih uprav na podlagi sodnih odredb izvajajo hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju več policijskih uprav. Kot so sporočili s policije, gre za kazniva dejanja v zvezi s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala.

V hišnih preiskavah kriminalisti iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril, ki so povezana s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala. Kot so še dodali na policiji, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so že pred informacijami s policije sporočili, da pri njih poteka hišna preiskava NPU v zvezi s koronarnimi žilnimi opornicami. Preiskava naj bi pri njih potekala zoper štiri zaposlene na oddelku za kardiologijo in angiologijo, več podatkov pa zaradi preiskave za zdaj niso posredovali. "Več podatkov zaradi same preiskave ne moremo posredovati," so še sporočili iz UKC Maribor.

Komisija DZ je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.